Machineveiligheid centraal in Week van de Veiligheid

Met de lancering van de nieuwe arbocatalogus Machineveiligheid tijdens het congres ‘5x Beter gaat voor goud’ start op maandag 4 juni de Week van de Veiligheid. Het congres vormt de aftrap van een week vol activiteiten voor en bij bedrijven in de Nederlandse metaalbewerking en metalektro. De focus ligt op veilig en gezond werken.

De Week van de Veiligheid (4 tot en met 8 juni) is onderdeel van ‘5x Beter, Werken is gezond’, een gezamenlijke campagne van de Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. De campagne biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van schadelijk geluid, oplosmiddelen, lasrook, machineveiligheid en fysieke belasting.

De initiatiefnemers noemen het congres verplichte kost voor iedereen die veilig en gezond wil werken. Deze bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort staat bol van workshops, discussies en presentaties. Dagpresentator Rens Merkelbach voert de bezoekers onder meer langs een inspirerende lezing van hockeycoach Marc Lammers (Olympisch goud met het Nederlandse dameshockeyteam, Peking 2008) en een presentatie van arts en organisatieadviseur Waldo Falke over hoe veilig werken valt of staat met het gedrag van het management. Ook de voorzitters van de sociale partners geven in een prikkelende discussie hun visie op veilig werken.
Blikvanger in het ochtendprogramma is de lancering van de arbocatalogus machineveiligheid, waarmee de bezoekers vast een voorproefje krijgen van de online verbetercheck die na de zomer ‘live’ gaat. Na de pauze maken de congresgangers zelf werk van veiligheid tijdens interactieve workshops over machineveiligheid, fysieke belasting, veiligheid door gedrag en de OR en veiligheid. Het congres ‘5x Beter gaat voor goud’ sluit af met de bekendmaking van de preventiemedewerker van het jaar.

Aanmelden
Het congres is gratis toegankelijk voor iedereen in de metaalbewerking en metalektro die met veiligheid te maken heeft. Bijvoorbeeld preventiemedewerkers, KAM-coördinatoren, leden van ondernemingsraden, management en directieleden. Van grote én kleine bedrijven. Kijk voor het volledige programma en aanmelding (uiterlijk 28 mei) op www.weekvandeveiligheid.nl.

On tour door het land

Na het congres op 4 juni gaat de Week van de Veiligheid ‘on tour’: tot en met vrijdag 8 juni zijn er door heel Nederland activiteiten die veilig en gezond werken onder de aandacht brengen bij bedrijven en hun medewerkers. De voorzitters van de betrokken sociale partners geven met bedrijfsbezoeken het startsein voor workshops, regietheater en veiligheidssessies. Op het programma staan onder meer tien voorstellingen met regietheater, waarin acteurs samen met het publiek bij bedrijven werken aan meer veiligheidsbewustzijn. Ook de Verbetercoaches gaan het land in met in-company veiligheidsbijeenkomsten voor bijvoorbeeld KAM-coördinatoren, OR-leden en leidinggevenden. Kijk voor de volledige activiteitenagenda op www.weekvandeveiligheid.nl.

Bedrijven in de metaalbewerking of metalektro kunnen zich voor alle activiteiten in de Week van de Veiligheid kosteloos aanmelden bij de Verbetercoaches, via info@5xbeter.nl of de Verbeterlijn: 0800 – 555 50 05 (gratis).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Praktische handreiking voor veilig werken in MKB-metaal

13-05 Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun lidbedrijven een praktische handreiking opgesteld voor de…

Werkplaatstechniek

Hendrik Veder Group zet juist nu in op veilig werkgedrag

15-04 Hendrik Veder Group gaat een samenwerking aan met Tagpoint Training om ook tijdens de…

Toeleveren

Explosieveiligheidsdocument nodig?

15-12 PKM, adviseurs voor de metaal- en technische sector, heeft een telefonische check in het…

Toeleveren

Geslaagde beurs voor CE-Ester

01-11 Een breed scala aan oplossingen op het gebied van keuringen en machinebeveiliging; dat presenteerde…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Personeel en Opleiding

Veilig werken bij Heras

29-07 Heras, totaalleverancier in perimeter protection, is er met uiteenlopende maatregelen in geslaagd om de…

Personeel en Opleiding

Zitten het nieuwe roken? Kies voor gezond zitten!

26-07 We weten allemaal dat beweging belangrijk is. Mensen zijn niet gemaakt om de hele…

Werkplaatstechniek

Minder ongelukken door slimme schoenzolen

11-06 Atos en startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen gelanceerd die klachten aan het bewegingsapparaat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X