MAG toont verticale machine met dubbele spindel

Machinebouwer MAG demonstreerde onlangs op een huisshow drie wereldpremières: de verticale NBV Duo met dubbele spindel en de horizontale bewerkingscentra NBH 1000 5X en NBH 1600. Bovendien stond cryogeen verspanen in het middelpunt van de belangstelling.

Het open huis had plaats in de fabriek in het Duitse Mosbach-Diedesheim, die in de metaalbewerking bekend staat als een locatie waar horizontale en verticale bewerkingscentra worden geproduceerd. “We hebben voor 5 miljoen euro aan orders geboekt en daarnaast talloze veelbelovende gesprekken gevoerd”, aldus MAG-president Christian Lang.

Het motto van de huisshow, die 250 bezoekers trok, was ‘productie in elke gewichtsklasse, van 20 gram tot 20 ton’. Voor de bewerking van kleine onderdelen in de serieproductie werd de nieuwe NBV Duo voorgesteld. Deze verticale dubbelspindel machine biedt hoge productiviteit op een klein vloeroppervlak. Door twee parallel werkende spindels worden twee werkstukken tegelijkertijd bewerkt. “De klant kan op één machine tegelijkertijd het dubbele aantal onderdelen bewerken. Dat verhoogt vooral bij series de productie enorm”, aldus een woordvoerder van MAG. “Bovendien bieden twee werkruimten de mogelijkheid van pendelbewerking.”

Onproductieve neventijden worden op deze manier gereduceerd. Bovendien zorgen directe meetsystemen voor constante nauwkeurigheid, wat bijvoorbeeld voor toeleveranciers in de elektronica of de medische industrie van groot belang is.

Voor de werkelijk grote brokken zijn de nieuwe horizontale bewerkingscentra geschikt. De NBH 1600 kan werkstukken tot 20 ton aan, bijvoorbeeld aandrijfonderdelen voor windturbines. De ruim gedimensioneerde geleidingssystemen zorgen voor een betrouwbare bewerking ook bij hoge verspaningskrachten. De machine kan uitgerust worden met standaardgereedschappen, boor- en freeskoppen tot 1000 kilo.

Een actueel thema is het cryogeen verspanen. MAG toonde hiervoor een systeem waarbij de snede wordt gekoeld met vloeibare stikstof die door de spindel naar het gereedschap wordt gevoerd. Dit zorgt voor extra hoge productiviteit door hogere snijsnelheden, hogere voedingssnelheden en langere standtijden van het gereedschap. Later dit jaar op de EMO (19-24 september in Hannover) zal MAG meerdere machines inclusief gereedschappen met deze innovatieve koeltechniek demonstreren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Verspaner moet af van productiedenken en meer richting procesdenken

26-09 KSM uit Schinnen heeft nu een systeem met dienstverlening op de markt gebracht, dat…

Bedrijf en Economie

Mark Climate Technology levert luchtbehandelingskast aan klant in Peru

16-01 Mark Climate Technology heeft een gasgestookte luchtbehandelingskast geleverd aan een fabrikant van papierproducten in…

Werkplaatstechniek

Balanceren en voorinstellen op één machine

26-10 Haimer presenteert op METAVAK de Tool Dynamic Preset Microset. Dit zijn twee machines in…

Verspanen

Dormatec draagt bij aan betrouwbaar verspanen

03-04 Dormatec Environment Systems demonstreerde op de TechniShow live welke mogelijkheden het met haar hogedruk-,…

METAVAK 2016

Extra spindel voor VTV Tooling

27-10 Je mag Jos Vis, samen met zijn vrouw Sylvia eigenaar van VTV Tooling in…

Automatisering

AMB: De virtuele tweeling komt

03-09 Door Industrie 4.0 begeeft de digitalisering zich ook steeds verder in de werktuigmachine. Er…

Verspanen

Haas Factory Outlets demonstreren sneller en voordeliger componenten bewerken

30-05 Vijftien Haas Factory Outlets (HFO’s) in twaalf landen verspreid over Europa openen op 9…

Verspanen

Spindeldokter houdt spreekuur op TechniShow

03-02 Een vastgelopen, beschadigde of versleten spindel is voor veel bedrijven een goede reden om…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X