Manipulator voor giet- en smeedstukken van 65 ton

Met de investering in een manipulator, die giet- en smeedstukken tot 65 ton kan handelen, zijn de mogelijkheden van het Italiaanse metaalbedrijf Metalcam enorm toegenomen. De Nederlandse partner Formaco uit Alblasserdam is daar maar wat blij mee.

“Door de komst van deze zware manipulator in de smederij en gieterij voor het oppakken, inleggen en manipuleren van zware metaaldelen, kunnen we beter voldoen aan de stijgende vraag naar grotere producten bij onze afnemers in Nederland en West-Europa”, zegt Formaco-directeur Robert Heester. Zijn bedrijf is leverancier van zware voorbewerkte en volledig bewerkte assen, ringen, centrifugaal gegoten bussen en gietdelen. Afnemers van Formaco zijn vooral te vinden in de scheepsbouw, energiesector, offshore en machinebouw.

Heester is positief over de samenwerking met Metalcam, dat op het gebied van het vervaardigen en bewerken van zware giet- en smeedstukken alles zelf doet. “Zij zijn het enige bedrijf op dit gebied, dat alle bewerkingen zelf in huis heeft. Met name het zelfstandige gieten van het voormateriaal is van toegevoegde waarde. De eigen gieterij kan werkstukken, veelal in hooggelegeerd staal, gieten tot 40 ton. De smederij heeft zes ovens voor 500 ton en de semi-automatische persen gaan tot een perskracht van 6.300 ton. Op de afdeling draaien en frezen kunnen metaalwerkstukken tot 16 meter gecombineerd worden gedraaid en gefreesd in één opspanning.”

Al bijna 15 jaar werkt Formaco samen met fabrieken in West-Europa, die gespecialiseerd zijn in specifieke smeed- en gietproducten in de meest uiteenlopende metaalsoorten, veelal in hooggelegeerde staalsoorten en diverse soorten non-ferro metalen. Ook speciale metaallegeringen zijn geen probleem. “In Nederland kennen we een durftechnologie; dat wil zeggen dat wij niet simpel de kernwaardes aanhouden, maar materialen durven aan te passen door binnen de bandbreedte extra toevoegingen te doen, die de kwaliteit van het product verhogen”, aldus Heester. “Eigenlijk kunnen wij aan praktisch alle specifieke vragen voldoen, doordat wij producten daar laten vervaardigen waar die het beste in de productie passen. Wij kennen onze partners door en door en zij weten ook wat wij verlangen. Wij gaan voor een langdurige relatie met onze toeleveranciers, in de overtuiging dat een vaste en blijvende relatie en een goede communicatie zorgen voor snelle en correcte offertes, hoogwaardige producten, korte levertijden, een goede service en een concurrerende prijs. Kun je als bedrijf hieraan voldoen, dan bouw je een vaste relatie op. Dat werkt natuurlijk ook naar onze klanten toe. Zij kunnen profiteren van de goede contacten met onze productiebedrijven en onze commerciële en technische kennis en we houden ze op de hoogte van de laatste investeringen en technieken op het gebied van gietwerk en vrijvorm smeedwerk.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Wat hebben kaas en metalen gietstukken gemeen?

13-08 Op het eerste oog lijkt metalen gietwerk in niets op kaas. Toch hebben ze…

Bedrijf en Economie

IHC neemt Belgische gieterij over met Duitse partner

09-02 Koninklijke IHC neemt samen met de Duitse Dihag holding, een van de grootste gieterij…

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Geen categorie

Konecranes biedt oplossingen voor diverse hijsprocessen

24-07 Konecranes levert hijsapparatuur die voldoet aan alle vereisten van het vloerloos intern transport. Oplossingen,…

Geen categorie

Speciaal gegoten ankers voor superjachten

16-04 Een anker is niet zo maar een anker, zo bewijst Fimbinger met zijn Seahawk…

3D

IJzergieterij Sanders stapt in 3D-printing

31-03 In april wordt hij geïnstalleerd, een maand later is hij operationeel, de ExOne S-Max…

Geen categorie

Ampo/MSE behaalt NORSOK M-650-certificaat voor gietwerk

24-03 Ampo/MSE heeft het NORSOK M-650-certificaat behaald voor gietdelen in Duplex (GR4A), Super Duplex (GR5A…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen