Markt maakt bij Landré kennis met 3D printen van metaalproducten

Landré in Vianen toonde tijdens het Mould & Die Event onder meer de toepassingen van 3D printers van Concept Laser voor het 3D printen van metaalproducten. Met deze printers kunnen direct vanuit 3D CAD data, eindproducten en matrijsinzetstukken worden geprint uit metaalpoeder.

Concept Laser doet dit door metaalpoeder met behulp van laserlicht te smelten en laagsgewijs op te bouwen tot een eindproduct (lasercusing). Landré vertegenwoordigt Concept Laser op de Nederlandse en Belgische markt.

De technologie van Selectief Laser Sinteren (SLS) maakt het mogelijk complexe geometrische bouwdelen te produceren die met bestaande verspanende technieken vaak niet haalbaar zijn. Voorbeelden zijn matrijsinzetstukken waarvan de koelkanalen dicht tegen de buitenwand aan liggen, niet-lossende vormholtes in matrijzen, roosterstructuren voor medische toepassingen en sieraden. Een belangrijk aspect daarbij is dat componenten met dergelijke complexe structuren in één procesgang, uit één stuk opgebouwd kunnen worden. Met conventionele verspanende technieken moeten dergelijke componenten vaak uit meerdere losse delen worden samengesteld. Toepasbare materialen zijn bijvoorbeeld aluminium, titanium, Inconel en diverse soorten gereedschapstaal. De Lasercusing technologie van Concept Laser wordt al toegepast in onder meer de vliegtuigbouw, matrijzenbouw, automotive en medische technologie.

Kostenplaatje

Tegenover een hoger kostenplaatje ten opzichte van conventionele verspanende technieken, staat een aantal voordelen, waaronder tijdwinst en de mogelijkheid om matrijsinzetstukken te maken waarbij de koelkanalen dichter tegen de buitenwand aan kunnen liggen dan met frees- en erodeertechnieken mogelijk is. Door betere koeling van de matrijs kunnen spuitgietbedrijven daarmee in de praktijk hun producten met een kortere koeltijd, respectievelijk kortere cyclustijd produceren. Daarmee worden in de praktijk de hogere kosten ruimschoots terugverdiend.

De Concept Laser 3D SLS printers zijn ontwikkeld door de Duitse Hofmann Innovation Group. Deze onderneming, met ruim 500 medewerkers, heeft al meer dan 50 jaar ervaring in spuitgiettechniek en matrijzenbouw en heeft de SLS technologie eerst voor eigen toepassingen ontwikkeld en pas daarna in productie genomen. Hofmann Innovation heeft de lasertechnologie ook ingezet voor het aanbrengen van fijne structuren op matrijsdelen (ook wel bekend onder de naam laserablatie) en lasergraveren.

Landré toonde deze en andere ontwikkelingen op het gebied van productietechnologieën die worden ingezet in de matrijs- en stempelproductie aan ruim honderd geïnteresseerden uit de matrijzenbouw en gereedschapmakerijwereld. Met onder meer erodeer- en freesmachines, spuitgietmachines, hotrunnersystemen, 3D printsystemen in haar leveringsprogramma heeft Landré de kennis en producten in huis om de branche over de specifieke toepassing van deze productietechnologieën te adviseren en te leveren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Intelligente supersnelle camera voorkomt fouten bij 3D-printen

03-10 De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders…

3D

Start met 3D-printen en lift mee op groeiend marktpotentieel

04-07 Deze infosessie vond plaats bij Poly Products in Werkendam. De bijeenkomst werd georganiseerd met…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

Bedrijf en Economie

Een bundeling van krachten voor schone brandstoffen

10-05 De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de provincie Noord-Brabant en grote spelers uit het bedrijfsleven…

Bedrijf en Economie

De verrassende mogelijkheden van metaalpoeder als brandstof

27-02 Bij duurzame energie denkt men in de eerste plaats aan hernieuwbare energiebronnen zoals zonnekracht,…

3D

Ultimaker gaat samenwerken met materiaalbedrijven

24-05 Ultimaker, actief op het gebied van desktop 3D-printen, gaat samenwerken met een aantal toonaangevende…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen