Markt voor gebruikte machines blijft lastig

De handelaren in gebruikte machines staan weer in hun vertrouwde hoek in Evenementenhal Gorinchem. Het EAMTM-collectief met een tiental handelaren neemt hier wederom een centrale plaats in. Ook de stichting Quality Machine Source is van de partij en daarnaast zijn er enkele leveranciers die kiezen voor een presentatie vanuit een eigen stand.

De tien leden op het plein van de European Association of Machine Tool Merchants zijn voornamelijk handelaren uit Nederland, aangevuld met enkele Belgische, Duitse en Franse collega’s. Zij presenteren zich allemaal vanuit infostands rondom een centraal plein. Op dat plein worden diverse machines live gedemonstreerd.

Export
De EAMTM combineert de deelname aan de beurs in Gorinchem weer met de jaarvergadering voor de leden in de Benelux. Daar zal natuurlijk ook de huidige marktsituatie voor de handel in gebruikte machines aan de orde komen. Volgens André Skenazi, secretaris-generaal van de EAMTM, is die situatie absoluut niet vergelijkbaar met het hoge niveau van een jaar of 4-5 geleden. “Onze markt loopt gelijk op met de algehele economische situatie, al moet ik er bij zeggen dat wij geen gelijke tred kunnen houden met de Duitse werktuigmachinebouw, die de afgelopen twee jaar goede cijfers kon overleggen.”
In algemene zin doen ondernemingen die zich op de export richten het wat beter dan de handelaren die uitsluitend op de Nederlandse markt opereren. “Het ene bedrijf doet het redelijk goed, andere doen het wat minder. Veel leden zoeken hun kansen in de export. Diverse EAMTM-leden hebben onlangs meegedaan aan een beurs in India en ook zullen leden deelnemen aan een beurs in Thailand die kort na METAVAK plaatsvindt. Zij zien het belang om aanwezig te zijn in deze markten, die een beduidend hogere groei laten zien dan de Europese markten.”

Te rustig
Een van de deelnemers aan het EAMTM-collectief is Rob Jansen van Jansen Machinehandel in Etten Leur. Hij omschrijft de huidige marktsituatie als ‘zeer matig’. De meeste vraag is er nog naar profielwalsen. Zijn verwachtingen voor de beursdeelname zijn niet erg hooggespannen. “Eigenlijk heb ik geen verwachtingen. Dan valt het altijd mee.”
HeBa Machines uit Rijssen staat met een eigen stand op de Gebruikte Machinevak. Ook Henk Baan is niet erg enthousiast over de handel. “Het is op dit moment te rustig. Het gaat nog altijd met pieken en dalen. Ik hoop dat het in 2012 wat beter wordt, maar dat is en blijft koffiedik kijken.”

Baan denkt een tiental machines mee te nemen naar Gorinchem; vijf excenterpersen, een freesbank, een draaibank, een zaagmachine en een boormachine. Vooral de excenterpers ter Hart 25 ton is volgens hem interessant. “Deze is technisch en optisch geheel gereviseerd, dus in nieuwe staat.”

Over zijn verwachtingen voor de beurs zegt Baan: “Ik hoop op minimaal hetzelfde aantal bezoekers en reacties als in 2011, nieuwe en goede klanten aan te boren en uiteraard een gezellig praatje te maken met de reeds bestaande klanten.”

EAMTM-Plein, METAVAK Gorinchem, standnummer 251 A t/m K

Stichting Quality Machine Source
METAVAK Gorinchem, standnummer 263

HeBa Machines
METAVAK Gorinchem, standnummer 256

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

METAVAK Gorinchem

Style CNC Machines verbreedt aanbod

28-10 Style CNC Machines produceert al vele jaren CNC draai- en freesmachines voor de productie…

METAVAK Gorinchem

Complete werkplaatsinrichting onder één dak bij Huvema

28-10 Goede prestaties beginnen met een professionele werkplaats. Onder dat motto heeft Huvema in Veghel…

METAVAK Gorinchem

Draaien en frezen met Haas

28-10 Haas Factory Outlet, de Nederlandse vertegenwoordiging van Haas Automation, presenteert de draaimachine ST-25Y met…

METAVAK Gorinchem

Eerste Doosan VCF850 multi-purpose machinecenter bij TMB De Jong

28-10 Technisch Metaal Bedrijf De Jong in het Friese Wommels heeft deze zomer het eerste…

METAVAK Gorinchem

Landré en Fanuc: slimme productie oplossingen

28-10 Landré  zal  samen met Fanuc onder meer het Robodrill bewerkingscentrum met vijfde  as, een…

METAVAK Gorinchem

Dormac’s meest verkochte allround draaimachine

28-10 Dormac CNC Solutions, dat de verkoop en service van diverse merken draai- en freesmachines…

METAVAK Gorinchem

Zetbank of kantpers? Jörg helpt bij keuze

24-10 Jörg Machines uit Dodewaard presenteert de Toskar Masterfab kantpers (3100 mm x 135 ton)…

METAVAK Gorinchem

Hevami showt compacte langbandschuurmachine

24-10 Hevami oppervlaktetechniek introduceert een compacte langbandschuurmachine van het fabricaat Kuhlmeyer. Deze Duitse machinebouwer brengt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen