Matador kan nieuwe lasrobot snel instellen

Bij de nieuwe Yaskawa/Motoman lasrobot MA 1900 met DX100 besturing van Matador in Helvoirt kan de stroombron direct over de robotteachbox worden geprogrammeerd. “Voor ons is het snel en foutloos instellen van de lasrobot van levensbelang”, zegt Paul Belgers, algemeen directeur van Matador.

Voor de lasspanning zorgt de nieuwe stroombron Powerwave I-400 met draadkoffer 4R90 van Lincoln Smitweld welke is gekoppeld aan de Motoman besturing DX 100. Om de lasrobot volledig over de teachbox van de robotbesturing te kunnen aansturen, is er een nieuwe interface ontwikkeld. Samen met het nieuwe slangenpakket en de lastoorts van TBI biedt Yaskawa/Motoman met dit pakket een klantvriendelijke oplossing voor het snel en efficiënt instellen van de lasrobot.

Matador produceert onder andere kruiwagens, steekwagens en professionele bedrijfshulpmiddelen. “Ons pakket producten is enorm uitgebreid”, aldus Belgers. “Niet alleen leveren wij een scala aan eigen producten onder de naam Matador, ook met Metaalmaatwerk (OEM) leveren wij een breed pakket oplossingsgerichte producten, waarbij wij vrijwel alles onder één dak kunnen uitvoeren. Ons productiebeleid is er op gericht om met name instelkosten tot het minimum te beperken, waardoor deze niet, of nauwelijks doorwerken in de productprijs. Met de investering in de nieuwe lasapplicatie kunnen wij dit doel met betrekking tot het lassen aardig bereiken.”

“Wij hebben voor Yaskawa/Motoman gekozen om een aantal redenen”, aldus Belgers. “Ten eerste willen wij straks meerdere lasrobots aan kunnen sturen met één besturingsunit, zodat we meerdere robots kunnen koppelen aan één product. Verder is naast het snel kunnen instellen van de hele robot, inclusief het programmeren van de stroombron, belangrijk dat de toorts, inclusief het in de bovenarm van de robot geïntegreerde slangenpakket, 360 graden kan ronddraaien, omdat wij nogal wat 3D producten hebben waar de toorts diep in moet kunnen manoeuvreren. En als derde heeft Yaskawa/Motoman een uitstekende naam.”

Bij de lasapplicatie is gekozen voor een combinatie met aan één zijde een vaste werktafel met opspanframe waarop lasmallen kunnen worden geplaatst. Aan de andere zijde staat een voordraaitafel van het type RVE met twee werkstations, uitgerust met een vaste werkblad-opspanvoorziening. Eventueel kan in een later stadium de vaste opspantafel vervangen worden door een horizontale werkstukmanipulator. “Voor ons is de productieflexibileit van groot belang, gezien de vele nieuwe producten die wij regelmatig op de markt brengen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen