MCB daagt plaatwerkketen uit

Een mission impossible. Zo omschreef Jan van Zeeland, lid van de raad van bestuur van MCB Nederland, de opdracht die hij had gekregen om met zijn toespraak de bezoekers van De Metaaldagen een goed gevoel te geven. De economische vooruitzichten zijn immers ronduit belabberd. Toch ziet het staalservicecenter in Valkenswaard kansen voor de plaatwerkindustrie in Nederland. Samenwerking in de keten is daarbij de sleutel tot succes.

De Metaaldagen hadden plaats op 8 en 9 december bij MCB, dat dit evenement voor de plaatwerkbranche samen met Trumpf Nederland en Wila had georganiseerd. Vanuit het thema ‘Plaatverwerking: toekomst binnen een dynamische keten’ maakten zij de vele honderden bezoekers wegwijs in de nieuwste ontwikkelingen op materiaal-, machine- en gereedschapgebied.

Topsectoren

Jan van Zeeland hield een betoog over de marktontwikkelingen. Hij stak geen vrolijk verhaal af. Dat kon ook niet, want elke dag staan de kranten immers vol met berichten dat het niet goed gaat. De voorspellingen over de economische groei zijn somber, sociale onrust in de Zuid-Europese landen ligt op de loer, de economische barometers geven aan dat het sentiment bij de ondernemers in de industrie verslechtert, de situatie in de bouw die desastreus en de staalconsumptie in West-Europa vertoont een dalende trend. “Alles bij elkaar is de conclusie duidelijk”‘ aldus de MCB-bestuurder: “We gaan een moeilijke periode tegemoet.”

Om als plaatwerkbranche goed door die moeilijke tijden te komen, liggen de uitdagingen volgens MCB in die sectoren waar Nederland sterk in is. Van Zeeland wees daarbij op het topsectorenbeleid van de overheid, dat zich concentreert op agro en food, water, energie, tuinbouw, chemie, creatieve industrie, logistiek, lifescience en hightech materialen. “Dat zijn allemaal sectoren waaraan de metaalindustrie levert”, aldus Van Zeeland. “In al deze sectoren zijn dan ook kansen aanwezig.”

Waardetoevoeging

Die kansen liggen niet zo zeer in de tonnages. Wat dat betreft had Van Zeeland een opmerkelijk cijfer. In 1999 bevond de staalconsumptie in Nederland zich op een recordniveau. In 2010 was er echter nog maar 55 procent van dat recordvolume over. “Dat cijfer is echter niet alleen slecht”, aldus Van Zeeland. “Want in dezelfde periode is de toegevoegde waarde die de keten aan het staal geeft sterk toegenomen. En daar kunnen we wat mee in een veranderende markt, die vraagt naar hightech materialen systemen.”

MCB beschouwt waardetoevoeging in de keten als een essentiële voorwaarde voor succes en een gezamenlijke toekomst voor de plaatbewerkende industrie in Nederland. “We moeten slimmer omgaan met mensen, machines en materialen en met elkaar blijven zoeken naar creatieve oplossingen, die impulsen geven aan economische ontwikkeling”, aldus Patrick Nijs, voorzitter van de raad van bestuur van MCB. Daarbij is het van belang dat de bedrijven in de keten optimaal presteren. En juist daar wil MCB een bijdrage aan leveren. De staalleverancier wil samen met de klanten sneller innoveren, kwaliteit verbeteren, verliezen beperken, flexibeler worden, voorraden beperken en kortere doorlooptijden realiseren.

“We gaan u uitdagen om de ideeën die u daarover heeft uit te wisselen”, aldus Roel Hendriks van MCB, die er voor verantwoordelijk is dat MCB in alle door de overheid benoemde topsectoren een rol in de keten krijgt. “Wij nemen daartoe het initiatief, want keteninnovatie is noodzaak.”

En welke bijdrage levert MCB dan zelf aan het optimaal inrichten van de plaatwerkketen? Wat dat betreft had Hendrik enkele concrete voorbeelden. Allereerst komt de materialenkennis die MCB haar eigen medewerkers middels trainingen bijbrengt, ook beschikbaar voor de markt. Hiertoe wordt een e-learning systeem opgezet. Het MCB boek, een bekend naslagwerk over materialen, staat inmiddels online op www.mcbboek.nl.

Maar daar blijft het niet bij. De e-businessafdeling van MCB gaat klanten ook helpen bij het verbeteren van hun inkoop- en orderprocessen. Een dergelijk traject is reeds doorlopen met Meyn Poultry Processing Solutions, producent van slachtinstallaties in Oostzaan. Een andere relatie, haardenproducent Interfocos in Bladel, richtte met hulp van MCB het hele logistieke gebeuren met haar keten van toeleveranciers optimaal in.

Ook gaat MCB klanten helpen met hun afvalstromen. Momenteel lopen bij een aantal klanten twee proefprojecten; bij Wood4Wood nemen de vrachtwagens van MCB de houten pallets weer mee terug en bij Metal4Metal doen ze hetzelfde met contourafval. Met initiatieven als deze wil MCB niet alleen klanten ontzorgen, maar ook de materiaalschaarste tegengaan. Beiden projecten passen daarom ook uitstekend in het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), waar MCB eveneens een voortrekkersrol wil vervullen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X