Metaalgroothandel ‘sterk positief’ over nieuwe orders

0

De metaalgroothandelaren waren in januari veel positiever over de ontwikkelingen in hun branche dan in december. Over de nieuwe orders denken ze zelfs ‘sterk positief’.

Dit blijkt uit de laatste meting van de Staalfederatie Branchebarometer Metaalgroothandel: deze vertoont een indexscore 62,6, tegen 52 in december. De bewerkingen in de branche Metaalgroothandel ontwikkelen zich positief, over de nieuwe orders denken de deelnemers sterk positief, de levertijd van de leveranciers is weer meer toegenomen dan de vorige maand en de voorraden nemen nog meer toe dan de vorige maand. Over de werkgelegenheid denken de metaalgroothandelaren nog positiever dan in december.

De branche Metaalgroothandel ontwikkelde zich in januari beter dan de Nederlandse industrie. De NEVI PMI van januari is net als in december 57.5. De gemiddelde inkoopprijzen stegen fors. Ook de personeelsbestanden werden groter. De uitbreiding was groter dan in december en de grootste sinds juni 2007. De productie nam voor de negentiende opeenvolgende maand toe. Het aantal nieuwe orders groeide aanzienlijk, vooral vanuit de exportmarkten. De productiebedrijven vergrootten hun productiecapaciteit door meer personeel aan te nemen: de grootste toename sinds juni 2007. De voorraad gereed product nam daarbij af. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde, en de levertijden werden opnieuw langer. De gemiddelde inkoopprijzen stegen fors: de op een na grootste stijging sinds het begin van dit onderzoek. De verkoopprijsinflatie was de grootste van de afgelopen 31 maanden. De hoeveelheid ingekochte materialen steeg in januari voor de zestiende opeenvolgende maand en de voorraad ingekochte materialen nam toe in de grootste mate sinds juni 2007.