Metaalindustrie krijgt tekort aan Polen

De koepelorganisatie voor uitzendondernemingen ABU verwacht dat er in de metaalindustrie een tekort aan arbeidsmigranten, voornamelijk afkomstig uit Polen, zal ontstaan. De voornaamste oorzaak hiervoor is dat sinds 1 mei de grenzen van Duitsland en Oostenrijk open zijn voor werknemers uit de Oost-Europese landen.

Behalve in de metaalindustrie worden hierdoor ook tekorten verwacht in sectoren als tuinbouw, vleesverwerkende industrie en transport. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder de leden van de ABU, die ervoor pleit dat gemeenten en rijksoverheid maatregelen treffen om Nederland aantrekkelijk te houden voor Oost-Europese arbeidsmigranten, waaronder het beschikbaar stellen van voldoende en vooral geschikte woonlocaties en aanpak malafiditeit.

Van de respondenten verwacht het merendeel, ruim 40 procent dat het aanbod van Oost-Europese arbeidsmigranten op korte termijn (2011) zal dalen. 33 procent verwacht dat het aanbod gelijk blijft. Op lange termijn verwacht 43 procent dat het aanbod daalt. Een grote meerderheid verwacht dat door de openstelling van de Duitse en Oostenrijkse grenzen het aanbod van Oost-Europese arbeidsmigranten negatief van invloed zal zijn op de sectoren tuinbouw, landbouw, metaalindustrie, vleesverwerkende industrie, reiniging en transport.

Jurriën Koops, adjunct-directeur van de ABU: “Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de gemeenten en rijksoverheid maatregelen moeten treffen om Nederland aantrekkelijk te houden voor Oost-Europese arbeidsmigranten. Een economie zonder arbeidsmigranten staat namelijk stil. Het initiatief van minister Kamp om langdurig werklozen te stimuleren aan de slag te gaan juichen wij toen, het aanbod zal alleen lang niet voldoende zijn. Het is onmogelijk om zonder arbeidsmigranten een sector als de metaal draaiende te houden. Daarvoor is het van groot belang dat we met z’n allen de economische noodzaak inzien van de arbeidsmigranten en de juiste maatregelen treffen om ze hier te houden. ABU-leden vinden dat het kabinet op dit punt onvoldoende scoort. Het hard aanpakken van uitbuiting, malafiditeit onder foute uitzendbureaus en huisjesmelkers moet wat onze leden betreft hoge prioriteit hebben. We willen met gemeenten om tafel om te zorgen voor voldoende en vooral geschikte woonlocaties. Goede huisvesting is onontbeerlijk.”

Uit het onderzoek blijkt dat met name een grote daling verwacht wordt in het aantal Poolse arbeidsmigranten en een toename van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. De respondenten zien het nettoloon, in relatie tot het nettoloon in het thuisland, als meest bepalende factor voor Oost-Europese arbeidsmigranten om in Nederland te komen werken. De kwaliteit van de woonlocatie en van die van de baan scoren eveneens hoog.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Huub van de Water (KMWE) beste vakman in de metaal

14-11 Huub begon zijn loopbaan bij KMWE in 1995 als stagiair frezen (MTS niveau 4)…

Geen categorie

Werk metaalbewerkers gaat ingrijpend veranderen

07-01 In opdracht van Koninklijke Metaalunie heeft OOM (Opleidings- en ontwikkelingsfonds Metaalbewerking) het rapport ‘De…

Geen categorie

Komende jaren kansen op werk in metaalbewerking en -industrie

12-02 De metaalbewerking en metaalindustrie bieden ook in deze tijd van economische crisis goede perspectieven…

Geen categorie

Minister Kamp debatteert en bezoekt Marquette Detachering

16-04 Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt vrijdag 20 april naar Vriezenveen.…

Bedrijf en Economie

Hoeveel verdient een CNC-vakman?

30-06 Wat kun je verdienen als vakman in de metaal? Het Verspanersforum heeft op haar…

Geen categorie

Technisch detacheerder Xelvin opent tiende vestiging

28-02 Technisch detacheringbureau Xelvin heeft op 1 februari haar nieuwste vestiging geopend in Apeldoorn. Het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen