Metaaltoeleveranciers kunnen meegroeien met Duitse maakindustrie

0

De Nederlandse metaal-, rubber- en kunststoftoeleveranciers kunnen hun omzet in Duitsland tot het jaar 2020 met ruim 60 procent vergroten. De gezamenlijke omzet van de Duitse automobielsector, elektrotechnische industrie en machinebouw, in 2012 circa € 850 miljard, groeit dit decennium naar € 1.000 miljard.

De rol van Nederland als toeleverancier is nog te beperkt, stelt ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen rapport over de Duitse maakindustrie en de positie van Nederland als toeleverland. In 2011 realiseerde de Nederlandse metaal-, rubber- en kunststoftoelevering in Duitsland een omzet van € 6,2 miljard. Deze omzet kan als gevolg van de Duitse trend, waarbij steeds meer wordt uitbesteed, groeien naar tien miljard euro in 2020.

Machinebouw
De Nederlandse focus ligt sterk op Noordrijn-Westfalen. Van de export naar Duitsland gaat 41% naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. In deze branches zijn de zuidelijke regio’s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen blijven daarom interessante regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers.

Succes in Duitsland vraagt lange adem
Voor het benutten van kansen in Duitsland zijn ambitieuze ondernemers nodig. Het ondersteunen van ondernemers bij de eerste stappen en het vergroten van de zichtbaarheid van Nederland in (Zuid-)Duitsland is een belangrijke taak van overheden, brancheverenigingen en clusters van bedrijven. Intensivering van deze ondersteunende rol is nodig. Voor ondernemers geldt dat voor succes in Duitsland een gefocuste strategie en commitment nodig zijn. Rindert Ekhart, sectormanager Industrie bij ING: “Opdrachten komen vaak pas na een meerjarige investering van tijd, geld en energie. Een uitstekende kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn voor Duitse bedrijven maar een startpunt. Duitse bedrijven vinden dat Nederlandse toeleveranciers zich onderscheiden met hun technische creativiteit en flexibiliteit.”

Het rapport zal tijdens het tweedaags bezoek van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie aan Beieren worden gepresenteerd. In Nederland wordt het rapport gepresenteerd door Roland Boekhout (CEO ING DiBa en bestuurslid van de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel) tijdens het jaarcongres van NEVAT (Nederlandse Vereniging Algemene Toelevering) op 10 oktober.

Lees hier het volledige rapport