Metaalunie bereidt nieuwe IPC-aanvragen voor

Op 13 juni gaat de volgende tender Innovatie Prestatie Contracten (IPC) open met sluitingsdatum 13 september. De Koninklijke Metaalunie, die bij voldoende belangstelling als penvoerder opnieuw één of meerdere aanvragen zal indienen, heeft dit keer gekozen voor de thema’s composieten en combibewerking met laser.

Een IPC-traject houdt in dat per aanvraag tien tot twintig MKB-bedrijven een tweejarig innovatieproject uitvoeren waarbij ze in hoge mate samenwerken. De innovatieplannen worden per deelnemer voor 40% met een maximum van 25.000 euro gesubsidieerd door het ministerie van EL&I. Voor deze IPC-tender is 17 miljoen euro beschikbaar.

Nieuw aan deze tender is dat het aantal tendercriteria van zeven is teruggebracht tot drie. De overheid zal de aanvragen beoordelen op de mate van innovatie, de kwaliteit van de samenwerking en de aansluiting bij het topsectorenbeleid. Dat laatste criterium is nieuw en heeft te maken met het feit dat de overheid inzet op negen topsectoren, namelijk Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Creatieve industrie, Chemie, Water, Energie, Life Sciences en Health, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek, plus drie doorsnijdende thema’s Biobased Economy, ICT en Nanotechnologie.

Om aansluiting te vinden bij het topsectorenbeleid heeft de Metaalunie gekozen voor twee thema’s die met name passen bij de topsector High Tech Systems & Materials: composieten en combibewerking met laser.

Composietmateriaal

Het gebruik van composietmateriaal neemt de laatste jaren onder druk van dematerialisatie en lichter construeren een steeds grotere vlucht. De bedoeling van dit IPC-thema is de deelnemers bewuster te maken van het gebruik van composietmateriaal naast de huidige metaallegeringen. Door nieuwe, maar ook huidige, producten te ontwerpen met een aangepaste materiaalkeuze kan een bedrijf zich onderscheiden in de markt.Maar tevens zal moeten worden nagegaan wat deze aanpassing voor invloed heeft op het eigen productieproces, zoals het bewerken van composietmateriaal.

Combibewerking met laser

Onder druk van de vraag naar nieuwe, lichte en sterke materialen zijn de afgelopen jaren nieuwe materialen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan hoge sterkte staal en keramiek. Met de toename in sterkte-eigenschappen is ook de moeilijkheidsgraad voor het bewerken toegenomen. Om toch deze materialen met conventionele technieken te kunnen bewerken is een ontwikkeling gaande waarbij een conventionele bewerkingstechniek wordt gecombineerd met een gerichte laserstraal, waardoor zeer plaatselijk de structuur en daarmee de mechanische eigenschappen kunnen worden aangepast. Deze bewerkingstechniek biedt kansen voor metaalbewerkingsbedrijven om hoog kwalitatieve metaallegeringen te kunnen bewerken en daarmee hun marktaandeel te vergroten.

Bedrijven die interesse hebben om aan één van de genoemde IPC-thema’s deel te nemen kunnen contact opnemen met Ronald Kousbroek, penvoerder namens de Koninklijke Metaalunie, tel. 030 – 605.33.44.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Plaatbewerking

Flexibele lasertechniek sleutel voor een mobiele toekomst

18-12 De elektrische aandrijving vervult een centrale rol in de veranderende mobiliteit. Duidelijk is dat…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Bedrijf en Economie

Scania en Isala gaan samenwerken

16-01 Een opmerkelijke samenwerking tussen twee grote werkgevers in de regio Zwolle. Truckfabrikant Scania en…

Personeel en Opleiding

Johan Boessenkool Prijs bestaat alweer bijna een halve eeuw

06-07 Op woensdag 4 juli werd voor de 49e keer de Johan Boessenkool Prijs uitgereikt.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X