Metaalunie mist financiële steun overheid bij exportbevordering

0

Het Startpakket internationaal ondernemen waarvan ondernemers sinds 1 juni gebruik kunnen maken is onvoldoende om het MKB in full swing te helpen met het opbouwen van de export. Dat vindt de Koninklijke Metaalunie.

De ondernemersorganisatie voor het MKB-metaal stelt dat het startpakket na de aangekondigde bezuinigingen binnen AgentschapNL weliswaar een welkom middel is om startende exporteurs goed te kunnen blijven ondersteunen, maar dat ‘het blijft roeien met de riemen die er zijn’. Paul Verlinden, Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij de Metaalunie: “Export wordt voor een groot deel gerealiseerd door het MKB-bedrijf. En daar ligt nog enorm veel potentie. Met relatief kleine regelingen kan de overheid die export op peil houden en verder uitbreiden. De afgelopen jaren is elke euro die door de overheid is geïnvesteerd in export, dubbel en dwars terugverdiend. Natuurlijk is informatieve ondersteuning zoals die in het Startpakket wordt gegeven van groot belang, maar soms moet een ondernemer ook financieel ondersteund worden om export op gang te krijgen. De overheid moet allebei doen, dat ontbreekt nu.”

Startpakket

Het Startpakket is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Metaalunie, de Kamers van Koophandel en Syntens en biedt de startende exporteur een overzichtelijk pakket informatie en advies dat aansluit op zijn behoeften. Het pakket bestaat onder meer uit een uitgebreid webdossier financiering, de exportcheck en het adviestraject Starters International Business (SIB). Dat laatste is een regeling die het Prepare2start subsidieprogramma vervangt en waarbij ondernemers een voucher kunnen aanvragen die ingewisseld kan worden voor advies en begeleiding bij het ontwikkelen van de export. De Metaalunie is één van de uitvoerders van deze regeling en is direct bij de Metaalunie aan te vragen.

Praktische aspecten

Het Startpakket internationaal ondernemen besteedt aandacht aan allerlei praktische aspecten die bij de voorbereiding van export komen kijken. Het geeft antwoord op vragen als: ‘Past export bij mijn bedrijf?’, ‘In welk land ga ik zakendoen?’, ‘Met welke wetgeving krijg ik te maken?’ ‘Hoe vind ik een betrouwbare zakenpartner?’ en hoe regel ik mijn financiën?. Het Startpakket biedt voor elk wat wils. Het webdossier geeft antwoord op veel vragen en verwijst naar experts voor individueel advies. De Exportcheck biedt een handige momentopname van waar men staat met het bedrijf en verwijst ondernemers door naar relevante dienstverlening. Neemt een ondernemer deel aan het adviestraject Starters International Business, dan levert dat een concreet stappenplan op waarmee ze direct aan de slag kunnen.