Metaalunie tevreden over keuzes kabinet voor onderwijs en innovatie

De Koninklijke Metaalunie is op hoofdlijnen te spreken over de keuzes die het kabinet maakt in de Miljoenennota. Zo wordt er wat de Metaalunie betreft in voldoende mate aandacht besteed aan innovatie en onderwijs. Wel plaatst de Metaalunie kanttekeningen bij de onduidelijkheid van het werkelijk uit te voeren beleid zoals bij innovatie het geval is. De gevolgen ervan voor MKB-metaalbedrijven zijn daarom lastig te duiden.

De Metaalunie is uitermate tevreden met de kabinetsplannen over onderwijs en scholing. Het kabinet blijft investeren in onderwijs, waarbij beroepsonderwijs niet wordt vergeten. Ook ondernemerschap komt in het onderwijs meer dan voorheen aan de orde. Verder blijkt dat ook de WVA gehandhaafd blijft. Deze maakt het aantrekkelijk voor bedrijven en werknemers om tot scholingsactiviteiten over te gaan.

Het kabinet wil het aantal leerarbeidsplaatsen verruimen door verlaging van de loonkosten met als doel het stimuleren van werkgelegenheid en vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een lage productiviteit. Ook dat juicht de Metaalunie uiteraard toe.

Innovatie

Naast onderwijs is de Metaalunie verder content met de aandacht die innovatie binnen het beleid krijgt. Op zich investeert dit kabinet flink in innovatie. De Metaalunie is er echter bezorgd over dat de beschikbare budgetten voor het gekozen beleid vooral gunstig blijken voor grotere bedrijven met R&D-afdelingen. De Metaalunie doet een appel op het kabinet om rekening te houden met de kleinere MKB-bedrijven.

Wat betreft de innovatiecomponent is er nog onduidelijkheid over de werkelijke uitwerking van dit beleidspunt. De getoonde cijfers in twee aparte beleidstukken lijken niet consistent. Hierdoor is soms niet goed te zeggen wat precies gefinancierd wordt. Zo is nog geheel onduidelijk hoe de diverse regelingen worden uitgewerkt. Door van oorsprong MKB-regelingen op te rekken naar MKB+ (meer dan 250 personen in dienst; de midkap bedrijven) lijken laagdrempelige, kleinschalige MKB-regelingen (zoals voor kleinere bedrijven) verder weg dan ooit.

De mogelijkheid om aan R&D gerelateerde (personeels-)kosten fiscaal voordelig af te trekken (WBSO) wordt afgebouwd. De kritiek van de Metaalunie is dan ook dat aan de ene kant extra geld gereserveerd wordt (wat positief is) terwijl aan de andere kant geld wordt weggehaald. Wat een bedrijf daar onder aan de streep aan overhoudt, is wederom onduidelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Extra maatregelen OOM voor behoud en instroom bbl-leerlingen

01-04 OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking, bereidt verschillende maatregelen voor…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Personeel en Opleiding

Mobiele hub moet metaalwerkers aan het leren krijgen

15-01 De Mobiele Leerervaringshub MKB-metaal van OBM Midden Nederland heeft een subsidie gekregen van MKB!dee.…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X