Metaalwerkers willen plannen Kunduz-akkoord van tafel

0

Van de metaalwerkers is 27% bereid om mee te doen aan een landelijke actie om de Kunduzplannen van tafel te krijgen. Dat stelt FNV bondgenoten. Vooral het ontslagrecht, de belasting op reiskosten, de BTW-verhoging en de 100 euro extra eigen bijdrage aan de ziektekosten stuiten de metaalwerkers tegen de borst.

Dit blijkt uit een enquête ingevuld door ruim 3600 metaalwerkers. Ruim 56% geeft aan mogelijk in actie te komen. Jan Berghuis, landelijk bestuurder FNV Metaal: “Lassers, truckbouwers, loodgieters en chipmakers geven massaal aan zwaar getroffen te worden door de bezuinigingsmaatregelen die leiden tot een sociale woestijn. Het ontslagrecht is een verkapt soort baneneliminator. Dit moet en kan anders en eerlijker. Ik kan me niet voorstellen dat werkers in andere sectoren hier anders over denken.”

Ruim 1100 van de respondenten uitten bij de algemene opmerkingen ook nog hun boosheid en eigen ideeën over de Kunduzmaatregelen en -plannen.

Ewoud Spilker, automonteur bij Renault: “Wij voelen ons zwaar bedreigd door de Kunduzplannen en maatregelen die al genomen worden. Deze moeten teruggedraaid worden, anders komen we in een wildwest situatie terecht. Met de plannen om mensen te pas en te onpas te ontslaan worden we vogelvrij verklaard. Wij willen gewaardeerd worden voor het werk en het gevoel van enige zekerheid dat we nog hebben hoort daar ook bij.”

Met het oog op de bezuinigingen zetten de werkers in de cao motorvoertuigen alvast in op een tegemoetkoming in de bijdrage van de premie voor zorgverzekeringen door de werkgever. Spilker: “Anders wordt het voor ons onbetaalbaar straks, en de werkgever heeft er ook alle belang bij dat wij gezond aan de slag blijven.”

Gerda Soudain, monteur bij Promotec: “Het is onrechtvaardig dat bankiers en rijke mensen nauwelijks iets moeten inleveren en wij onevenredig veel moeten gaan betalen voor de economische crisis die vooral door hen veroorzaakt is. Wij werken keihard om rond te komen met onze kinderen, dit is een regelrechte aanslag door de Kunduz-vijf op mensen met een laag inkomen.”

FNV Bondgenoten stelt dat meer dan 62% van de respondenten wordt getroffen door de reiskostenmaatregel, ongeveer 90% door de verhoging van de eigen bijdrage ziektekosten, ongeveer 70% door het ontslagrecht en bijna 90% door de BTW-verhoging.

Eerder al uitten ook de werkgevers in het MKB-metaal hun bezwaren tegen het Kunduz-akkoord, ook wel Lente-akkoord genoemd.