Metal Valley Netherlands van start

Met een symposium op bedrijventerrein Groenewoud in Drunen wordt vrijdag 21 oktober het officiële startsein gegeven voor Metal Valley. Dit moet een belangrijk bedrijven- en kenniscluster voor metaal en engineering in Nederland gaan worden.

Binnen Metal Valley staat de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid centraal. Hun gezamenlijke doel is de innovatiekracht van de Brabantse metaal- en machine-industrie te versterken, om zo uiteindelijk de werkgelegenheid in de regio voor de toekomst te behouden en economisch groei te waarborgen. Op dit moment is meer dan 30 procent van de industriële werkgelegenheid in Brabant gerelateerd aan de metaal, met een stevige concentratie basismetaalbedrijven in Noordoost Brabant.

Geleidelijke groei

Metal Valley gaat uit van geleidelijke groei met 2020 als voorlopige horizon. De deelnemende partijen richten zich in eerste instantie op laagdrempelige initiatieven, zoals het gebruik van elkaars faciliteiten op het gebied van onderzoek, testing en analyse (facility sharing), ketenintegratie en marktgerichte innovaties. De voorziene investeringen in activiteiten en faciliteiten bedragen 3 miljoen euro voor de periode 2012-2014. Ondernemers, onderwijs en overheid spannen zich gezamenlijk in voor de financiering door inbreng van geld, tijd, kennis en middelen.

Het programma Metal Valley houdt echter rekening met een flinke toename van het aantal deelnemende bedrijven. Enerzijds door het min of meer virtueel aanhaken bij Metal Valley, anderzijds door fysieke vestiging van bedrijven. Ook bedrijven die elders in het land gevestigd zijn, moeten volgens de filosofie van Metal Valley van de faciliteiten gebruik kunnen maken. Onlangs heeft metaalbedrijf Van Beek Celsius zich aangesloten bij het bedrijvencluster op de locatie en Gieterij Drunen is ook betrokken bij de ontwikkelingen op Groenewoud. De oorspronkelijke groep bestond uit Wärtsilä, Sapa en LDM.

Gronduitgifte

Ten behoeve van de fysieke vestiging kan vanaf heden gestart worden met de uitgifte van bedrijfskavels. Het stedenbouwkundig plan van het bedrijventerrein omvat een totaal oppervlak van zo’n 13 hectare. Belangrijke voorwaarde voor vestigers is dat ze voldoen aan het profiel dat past bij Metal Valley en dat ze ook de ambities onderschrijven. Op dit moment is er al interesse van enkele bedrijven die zich op het bedrijventerrein in Drunen willen vestigen.

Vrijdag 21 oktober zal commissaris van de koningin Wim van de Donk het officiële startsein geven voor de uitvoering van het programma Metal Valley. Hij doet dat nadat een aantal sprekers uit de wereld van de metaal, het onderwijsveld en de overheid hun visie op Metal Valley hebben gegeven.

Metal Valley is een initiatief voor en door ondernemingen, onderwijs en overheid. De initiatiefnemers zijn LDM, Sapa, Wärtsilä en FME-CWM die samen met de partnerorganisaties Brabants Zeeuws Werkgeversverening, Avans Hogeschool, Gemeente Heusden, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, BHB, Provincie Noord-Brabant en de 5-sterrenregio / Kamer van Koophandel Brabant in 2011 het “masterplan Metal Valley Netherlands” opgesteld hebben met ondersteuning van de Brink Groep.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Toeleveren

Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

07-09 De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen