Metallurgiewereld en gieterijbranche bijeen in Düsseldorf

Metalen en hun verwerkingsprocessen vormen het platform voor de ‘Bright World of Metals’. Dit is het motto voor de vakbeurzen GIFA, Metec, Thermprocess en Newcast, die plaatsvinden in Düsseldorf (D) van 28 juni tot en met 2 juli.

Alle vier deze vakbeurzen richten zich op hun eigen specialisatie binnen de metaalbe- en -verwerking. GIFA is de internationale vakbeurs voor de gieterijwereld. Metec is de internationale metallurgievakbeurs. Thermprocess is de internationale vakbeurs voor thermische procestechnologie. Tot slot is Newcast de internationale vakbeurs voor precisiegietwerk.

Het motto ‘Bright World of Metals’ dekt de lading voor de vier beurzen en daarmee de gehele technologische diversiteit van gieterij en gietwerk, metallurgie en thermische procestechnologie. De vakbeurzen omspannen bovendien een wereldwijde productportfolio. Bedrijven uit 34 verschillende landen presenteerden hun producten en diensten tijdens de vorige editie in 2007. Daarbij kwam ruim meer dan de helft van de exposanten van buiten Duitsland. In totaal lieten 1.700 bedrijven hun laatste ontwikkelingen en producten zien aan ongeveer 77.000 bezoekende professionals uit 84 verschillende landen. Messe Düsseldorf verwacht dat de vakbeurzen in 2011 een vergelijkbaar aantal exposanten en bezoekers zullen trekken. Er lijkt namelijk licht aan het eind van de tunnel zichtbaar te zijn voor de kapitaalgoederenindustrie, ondanks moeilijke economische tijden in en na de crisis. De ‘Bright World of Metals’ biedt de bezoekers ook lezingen, presentaties en speciale shows die de nadruk leggen op training en op informatie over de meest actuele resultaten van research-projecten.

GIFA

GIFA is de onomstreden leider onder de vakbeurzen voor de metaalgieterij. Messe Düsseldorf verwacht hier ongeveer 800 exposanten. GIFA geeft de ontwikkelingen in de gieterijwereld weer, zowel marktontwikkelingen als innovaties. De gebieden die de beurs bestrijkt variëren van complete gieterijen, gietmachines (inclusief drukgietmachines), het maken van modellen en mallen, industriële automatisering, meten en testen, milieumaatregelen en afvalmanagement. Verder neemt de presentatie van de uitrusting van smelterijen, het realiseren van vormen en kernen, behandeling en regeneratie van vormzand, het legen van de mal, oppervlaktebehandeling en andere nabehandelingen een belangrijke plek in binnen het GIFA tentoonstellingsportfolio. Een gedetailleerde lijst van alle productgroepen en tentoongestelde producten is te vinden op www.gifa.com.

De bezoekers van GIFA zijn voornamelijk afkomstig uit de gieterijsector, de machinebouw, de industrie en dienstverlening en handel (ieder 5 procent).

Newcast

Newcast presenteert een breed palet aan gietproducten, van minuscule precisiecomponenten voor de medische wereld tot scheepsmotoren van vele tonnen per stuk. De beurs gaat samen met het Newcast-Forum, dat interessante voordrachten over de nieuwste ontwikkelingen rond gietproducten biedt. Verschillende prijsuitreikingen, waaronder de Newcaat-Awards, ronden het beursprogramma af.

Newcast dekt voornamelijk drie specialisaties af: ferro-gieterijen (ijzer, staal en mal-gietproducten), non-ferro metaalgieterij (aluminium, zink, koper, magnesium, nikkel en andere non-ferro metalen) en diensten (contractgieterijen of aanbieders van gespecialiseerde ICT-oplossingen). Op de Newcast website staat het brede scala aan exposanten en geëxposeerde producten. De site staat op www.newcast.com.

Newcast trekt vooral vaklieden uit de automotive sector. Met 20 procent vormen zij de grootste groep bezoekers. Andere belangrijke klanten en dus doelgroepen van de beurs zijn constructeurs, productiemanagers of inkopers uit de lucht- en ruimtevaartindustrie, de bouw, de elektronica en de medische sector. Het geeft aan dat gietdelen een rol spelen in het productieproces van de meest uiteenlopende branches.

Metec

Metec is een internationaal evenement voor de metallurgische industrie. De congressen EMC en InsteelCon worden parallel aan deze beurs gehouden. Actuele informatie en programma’s voor de extra programma-onderdelen zijn in het Duits en het Engels te vinden op www.metec.de.

De achtste internationale metallurgie-vakbeurs spreekt met haar tentoonstellingsaanbod in het bijzonder beslissers uit staal- en walsfabrieken aan. Ook overige staalproducenten scoren hoog. Verder komen de bezoekers aan de Metec uit de machinebouw en andere industrietakken, de ijzer-, staal- en non-ferro-verwerking, de handel en de dienstverlening.

Het brede aanbod van de METEC-exposanten legt de nadruk op lijnen en voorzieningen voor de productie en bewerking van grondstoffen, voor de productie van ruwijzer, staal en non-ferro-metalen, voor het gieten en vormen van staal en non-ferro-metalen, voor het voorkomen van milieubelasting en afvoer van afvalstoffen, voor elektro-, meet-, regel- en testtechniek.

Thermprocess

Thermprocess ‘klemt’ zich in technologisch opzicht aan de andere metaalbeurzen GIFA, Metec en Newcast vast en is de wereldwijd toonaangevende vakbeurs voor industriële ovens en voor productiemiddelen ten behoeve van thermische behandelingen. Voor haar branche werkt de beurs als een echte internationale drijvende kracht. De bedrijven stemmen het ritme van innovatiecyclus af op Thermprocess. De start in 1974 was klein(schalig) maar fijn: 120 exposanten. Dat aantal groeide over de afgelopen 36 jaar voortdurend en ligt intussen op ongeveer 300. Een hoogwaardig programma omlijst Thermprocess, onder andere met het gelijknamige symposium en het ‘Feuerfest-Kolloquium’.

De vakbeurs met symposium voor thermische procestechnologie is vooral interessant voor vaklieden uit de machinebouw, de ijzer-, staal- en non-ferro-metaalindustrie en overige industrie. De zwaartepunten in het aanbod van Thermprocess liggen traditioneel op het vlak van de industriële warmtebehandeling en thermische processen voor ijzer en metaal. Verder presenteren de exposanten bouwelementen, gereedschappen, equipment en hulpstoffen. Voorbeelden zijn kleppen en ventielen, bouwmaterialen voor ovens, gasbehandeling, smeltbehandelingscomponenten en pompen. Procesgeïntegreerde veiligheidsvoorzieningen en ergonomische werkplekken komen eveneens aan bod, net als oplossingen die energie- en grondstoffen besparen.

Omlijstend programma

Doordat de vier beurzen thematisch nauw met elkaar samenhangen, kan de ‘Bright World of Metals’ een aantrekkelijk omlijstend programma bieden voor een gehele industrie. Het programma bestaat uit de ‘European Metallurgical Conference (EMC) 2011’, die zich op vaklieden uit alle vier de industrietakken richt. Verder zijn er de ‘GIFA Treff’ en het ‘Technical Forum’ voor het GIFA-publiek. De ‘InSteelCon’ gaat over nieuwe ontwikkelingen in de metallurgische procestechnologie. Het ‘Newcast Forum’, legt de verbinding tussen gieterijprofessionals en afnemers van gietdelen.

Campagne ‘ecoMetals’

Onder het motto ‘ecoMetals–Efficient Process Solutions’ presenteert Messe Düsseldorf innovaties op het gebied van energie- en grondstoffenefficiëntie. Ze worden getoond door de deelnemende exposanten van het beurskwartet. De bezoekers kunnen zich op de hoogte stellen van de campagne en de daaraan deelnemende exposanten via websites, berichten in vakbladen, informatie in de beurscatalogus en een speciale rondleiding langs de ecoMetals-exposanten. Tijdens de beurs zal er een handige pocket-gids beschikbaar zijn waarmee iedereen snel een tochtje langs interessante exposanten kan samenstellen.

Alle exposanten zijn op de hoogte gebracht van de ecoMetals-campagne en uitgenodigd deel te nemen. Ze konden producten voorzieningen of technische oplossingen aanmelden voor een zuiniger omgang met energie en grondstoffen. De aangemelde producten moesten daarbij wel aan enkele voorwaarden voldoen. Ze moeten energie, materiaal of grondstof besparen tijdens de productie, innovatieve technologie gebruiken, een klimaatvriendelijke inzet van hernieuwbare energie aanbieden of geoptimaliseerde controle van het energieverbruik.

Openingstijden

De vier beurzen zijn van 28 juni tot en met 2 juli dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Alle overige informatie is te vinden op de website www.gmtn.de

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Toeleveren

Hotspot van gieterij- en metallurgie-techniek

27-05 Düsseldorf is van 25 tot en met 29 juni dé hotspot van de internationale…

Bedrijf en Economie

Staalgieter Cirex in Amerikaanse handen

02-03 Het Amerikaanse Signicast, onderdeel van Form Technologies, neemt staalgieter Cirex in Almelo over van…

Verbinden

Met oude ambachten nieuwe kunstwerken gerealiseerd

04-11 Tien merendeels jonge kunstenaars hebben onlangs bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst ervaring opgedaan…

Verspanen

24ste Gietcel Buvo Castings

23-07 In 1980 startte de Helmondse aluminium hogedrukgieterij Buvo Castings met 1 gietcel en 3…

Personeel en Opleiding

Vijfdaagse masterclass Making and Metal biedt verdieping

28-05 Voor een week van inspiratie en verdieping in metaaltechnieken, zoekt Making and Metal tien…

Materialen

Fins staal brengt wetenschappers naar diepste plek van de oceaan

13-11 In de staalgieterij van het Finse Tevo Lokomo wordt een duikcabine geproduceerd, die bestand…

Toeleveren

Extra continugietmachine in aanbouw

02-10 Bij Tata Steel in IJmuiden krijgt een van de belangrijkste investeringsprojecten Een jaar geleden…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X