METAVAK bevestigt marktsituatie

METAVAK Hardenberg zit er al weer op. De 160 exposanten mochten in totaal 7745 gasten verwelkomen, die met hun beursbezoek de huidige marktsituatie in de metaal bevestigden: de meeste metaalbedrijven zijn nog steeds terughoudend met hun investeringen, maar afhankelijk van de markten waarin ze opereren zijn er wel grote verschillen. Er zijn bedrijven die de crisis al ver achter zich hebben gelaten, maar er zijn ook ondernemers die er nog dagelijks last van hebben.

De ervaringen van de standhouders met METAVAK Hardenberg 2011 waren dan ook heel verschillend. Diverse deelnemers spraken van een ronduit teleurstellende beurs, maar er waren ook exposanten die drie goede beursdagen beleefden en sommigen waren zelfs heel enthousiast. Tot die laatste categorie behoort Peter Kurvers van Kurvers Techniek uit Den Bosch, dat is gespecialiseerd in standtijd verbetering van machine-onderdelen en productiegereedschappen. Het bedrijf biedt hardmetaal en HVOF slijtlagen aan. Kurvers is klein begonnen, groeide uit tot zeven medewerkers, viel door de crisis weer terug naar twee, maar zit nu al weer op vier mensen. Op de weg terug naar de goede tijden van voorheen past de deelname aan METAVAK Hardenberg prima. “We hebben een uitstekende beurs gehad en ik ben heel blij dat we meegedaan hebben”, aldus Peter Kurvers. “De respons op onze producten was onverwacht groot.”

Ook heel enthousiast was Yves van den Neucker, die het Chinese machinemerk SMTCL voor het eerst in de Benelux presenteerde. Hij toonde op zijn stand maar liefst drie machines en was daarmee bepaald niet de enige. De meeste exposanten hadden duidelijk werk gemaakt van hun METAVAK-deelname door veel machines mee te nemen naar Hardenberg. Het aantal machines op de beursvloer was dan ook beduidend groter dan in voorgaande jaren. Make! Machining Technology demonstreerde meerderde machines, maar ook Landré pakte uit met de nieuwe vertegenwoordiging Ermaksan. Inter Imex toonde weer diverse plaatbewerkingsmachines voor spaanloze metaalbewerking van Geka. Auto Well vroeg de aandacht van het publiek voor de nieuwe boortapcentra van de Taiwanese fabrikant Trident. Hier kwamen volgens Eric Kennis van Auto Well diverse geïnteresseerde bezoekers op af. In enkele gevallen was de belangstelling zo concreet, dat Kennis verwacht wel enkele machines te kunnen verkopen. De Trident-45 E die Auto Well in Hardenberg toonde, was overigens al verkocht. Ook dat was iets dat opviel op deze METAVAK: op diverse machines was een briefje bevestigd met de mededeling dat hij reeds was verkocht.

Auto Well demonstreerde daarnaast ook twee machines van Accuway met beladingssystemen. Geautomatiseerde systemen waren ook te zien bij bijvoorbeeld Dormac CNC Solutions en Promas CNC. Robots van RFA, Rolan Robotics, Cloos, Valk Welding en Yaskawa zorgden er voor dat de automatisering sowieso goed vertegenwoordigd was op METAVAK. En ook waren er opvallend veel leveranciers van gereedschappen. Juist zij lijken te profiteren van de aantrekkende bedrijvigheid in de metaalbewerkende industrie.

Hetzelfde geldt voor de leveranciers van vloeistoffen voor metaalbewerking. Bij de ingang van METAVAK was Henkel prominent aanwezig met de nieuwe watermengbare, bactericide-vrije koelsmeermiddelen. Deze nieuwe Multan producten bieden een adequate oplossing voor een bekend fenomeen bij het gebruik van conventionele koelsmeermiddelen: de aangroei van bacteriën, die niet alleen technische problemen veroorzaakt maar ook een gezondheidsrisico voor de werknemers vormt. Henkel vestigde dan ook de aandacht op deze nieuwe technologie door onder de bezoekers roze bacteriën zo groot als tennisballen uit te delen. Bovendien maakte iedereen die zijn visitekaartje inleverde kans op een iPad en diverse andere prijzen.

Beursorganistor Pamela Colling kijkt al met al tevreden terug op METAVAK Hardenberg 2011. Voor haar gaat het nu verder met de voorbereiding van het METAVAK-plein op de vakbeurs TIV, die in oktober voor de eerste keer in de nieuwe Evenementenhal Venray zal worden gehouden. Voor dit plein heeft Colling al verschillende deelnemers mogen noteren. En in november volgt dan natuurlijk de jaarlijkse METAVAK/Gebruikte Machinevak in Evenementenhal Gorinchem.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen