Mikrocentrum schaalt RapidPro op naar 2 dagen

De ‘additive manufacturing’ technieken winnen aan populariteit en dat is voor Mikrocentrum reden om de vakbeurs en het congres RapidPro op te schalen van één naar twee dagen: op 25 en 26 januari 2012, in Koningshof in Veldhoven.

De laatste jaren richt Mikrocentrum zich steeds vaker op ‘additive manufacturing’, dat soms ook ‘3D printing’ of ‘digital direct manufacturing’ wordt genoemd. Mikrocentrum organiseert op dit vlak al jaren themadagen en opleidingen, en werkt hiervoor samen met onder meer TNO. Begin dit jaar organiseerde ze RapidPro. De belangstelling overtrof de verwachtingen ruimschoots.

Bij draaien en frezen wordt overbodig materiaal weggenomen. Wat resteert, is de gewenste vorm. Het wegnemen van materiaal heet ‘subtractief’. Het toevoegen van materiaal heet ‘additief’. Ondanks dat spuitgieten ‘additief’ is te noemen, lijkt de term voorbehouden aan vervaardigingswijzen waarbij vormen ontstaan door ondeelbaar kleine hoeveelheden ervan te verenigen met behulp van mechanische hulpmiddelen die telkens andere vormen kunnen voortbrengen, dus niet ‘gereedschapgebonden’ zijn.

3D printen

Het ‘3D printen’ van voorwerpen bestaat sinds de jaren tachtig. De bekendheid ervan neemt echter pas de laatste jaren duidelijk toe. Dit is een gevolg van de komst van nieuwe, betere machines en materialen. Niet onbelangrijk zijn ook de ontwikkelingen in de ICT die de individuele consument een stem heeft gegeven. Zijn stem heeft er toe geleid dat (delen van) steeds meer producten worden gerealiseerd in samenwerking met hem. Het ‘matrijsloos’ 3D printen van voorwerpen, stelt de producent immers in staat veel meer variatie in producten aan te brengen.

Het tweedaagse evenement RapidPro richt zich hoofdzakelijk op zowel bestaande als toekomstige professionele gebruikers van additive manufacturing en alles wat hiermee verband houdt. Hierbij horen net zo goed eenvoudige kunststof voorwerpen voor conceptbeoordeling, als hoogwaardige metalen machineonderdelen. Er is ook aandacht voor software, ontwerp, materialen en zelfs hybride oplossingen waarbij bijvoorbeeld 3D printen naast frezen voorkomt.

Het evenement is laagdrempelig en ook interessant voor wie al flink wat ervaring heeft opgedaan. Naast dat er zich tal van bedrijven presenteren, vinden er lezingen plaatst over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor machines en materialen, maar bijvoorbeeld ook software en (nieuwe) bedrijfsmodellen. RapidPro is dus niet alleen interessant voor de pur sang technicus. De eerste, toen eendaagse editie, bracht ruim ruim 40 exposanten en 1.100 bezoekers bijeen.

RapidPro ook brancheorganisatie

Met het evenement als basis is onder Mikrocentrum RapidPro opgericht als branchevereniging. De branchevereniging wil de belangen van haar deelnemers behartigen voor wat betreft additive manufacturing. Op dit moment is ze vertegenwoordigd in de Nederlandse deelname aan de totstandkoming van een norm voor additive manufacturing en werkt ze op het vlak van opleiding samen met TNO Industrie en Techniek.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

NTS investeert in additive manufacturing

21-02 Additive manufacturing wordt door toonaangevende hightech OEM’s steeds meer als een volwaardige productiemethode beschouwd.…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

Additive Manufacturing learning community ontsluit kennis

10-11 Additive Manufacturing (AM) wint steeds meer terrein binnen de industrie en de markt voor…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X