Mitutoyo verhoogt scansnelheid Crysta-Apex meetmachines

0

Mitutoyo stelde onlangs op de internationale meettechnische vakbeurs Control Messe in Stuttgart de nieuwe generatie van de Crysta-Apex coördinatenmeetmachines voor. Deze scannen met een hogere snelheid dan voorheen.

De verbeterde, compacte modellen S500, 700 en 900 – de getallen geven het meetbereik in de X-as in mm aan – scannen niet alleen sneller, maar werken ook met een extreem hoge nauwkeurigheid. Deze is te danken aan de integratie met de recent ontwikkelde UC400 controller. Later zal het Crysta-Apex programma verder worden uitgebreid.

Mitutoyo ontwikkelde de nieuwe generatie speciaal om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese markt, waar veelzijdigheid en een brede inzetbaarheid naar waarde worden geschat. De machines zijn naadloos in te passen in systemen van CNC-ondersteunde kwaliteitscontrole. Tot de technisch opvallende kenmerken behoren de lineaire precisieschalen op alle assen, die volledig ongevoelig zijn voor de inwerking van stof. Ook zijn de machines voorzien van zelfinstellende luchtlagers op alle assen en een volledig gedigitaliseerde servobesturing die garant staat voor trillingsarme bewegingen.

Aan de nauwkeurigheid van de nieuwe modellen levert ook de geïntegreerde thermische foutcompensatie van het meetapparaat en het werkstuk over het temperatuurbereik van 16°C tot 26°C een belangrijke bijdrage. De productiviteit van de machines wordt onder andere bevorderd door de hoge aandrijfsnelheid (tot 520 mm/s). Voor gebruiksvriendelijke meting en verwerking van de meetresultaten wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige standaardsoftware.