Mitutoyo zet tasters op systemen voor beeldverwerking

0

Mitutoyo, fabrikant van lengtemeettechniek, heeft zijn programma Quick Vision 3D CNC beeldverwerkingssystemen uitgebreid met TP-varianten. TP staat voor ‘touch probe’ (tactiele taster).

De meetmachines beschikken daarmee niet alleen over optiek waarmee contactloze metingen mogelijk zijn, maar ook over een systeem waarbij schakelende tasters worden ingezet.

De Quick Vision systemen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in de meetkamer en in een productieomgeving. Ze zijn in staat om volautomatische metingen uit te voeren, vooral van middelgrote tot grote series. Technologische hoogstandjes van de apparatuur zijn enerzijds de optiek die voor een kristalhelder beeld zorgt en de uitgebreide kantenherkenning door oppervlaktestructuuranalyse en anderzijds de driehoekspatroonprojectie voor de scherpstelling op contrastarme oppervlakken alsmede de hoge verplaatsingssnelheid en versnelling.

Tot nu toe omvat de Quick Vision reeks al zo’n zeventien apparatuurvarianten. Met de introductie van de hybride modellen die ook over een tastersysteem beschikken, wordt de reeks uitgebreid en worden de toepassingsmogelijkheden verruimd. Met de TP-varianten laten zich ook werkstukken meten waarbij een optisch systeem niet volledig voldoet of geen optimale meetresultaten oplevert. De gebruiker kan dus steeds de meest geschikte strategie – optisch dan wel tactiel – voor de meetopgave kiezen.

TP-uitvoeringen zijn er voor de Quick Vision modellen QV Elf, QV Apex, QV Hyper alsmede QV Stream. Deze zijn naar keuze uitgerust met een Renishaw TP20- of TP200-meetkop en -taster. De TP200 wordt met besturing en interface-set geleverd. Optioneel staat voor beide varianten een tasterwisselsysteem ter beschikking.

Seriematig werken alle Quick Vision-Multisensormodellen met de software QVPAK8000. Deze omvat de veelzijdige mogelijkheden van de basis beeldverwerkingssoftware QVPAK, uitgebreid met aanvullende functies voor het tastersysteem.