Mobiliteitscentrum Gouda wil prachtige vakmensen afleveren

Op 4 april gaat het regionaal mobiliteitscentrum Midden-Holland van start. Het centrum in Gouda biedt werkgevers en technisch personeel in de metaal, de elektro- en installatietechniek de helpende hand door hen aan elkaar te koppelen.

Door minder instroom van vmbo-leerlingen en meer uitstroom van ouder personeel door de toenemende vergrijzing, verwacht het bedrijfsleven een oplopend tekort aan goed geschoold technisch personeel. “Wij willen een mobiliteitscentrum inrichten dat een belangrijke rol gaat spelen door bedrijven en technisch personeel aan elkaar te koppelen, zegt Jos Berg, bestuursvoorzitter Techniekgilde Midden-Holland. “Daarnaast zijn de activiteiten van het Techniekgilde gericht op het aandacht geven aan het onderwijs. Concreet betekent dit informatie verstrekken over opleidingen en mogelijkheden in de regio. Met ons concept wordt het mobiliteitskader van wonen, studeren, stagelopen en werken op een overzichtelijke manier aan elkaar verbonden.”

Het Techniekgilde werkt vanuit de visie jonge mensen te begeleiden naar het bedrijfsleven. “Dat zij zich ontwikkelen tot prachtige vakmensen”, aldus Berg. “Uiteindelijk willen wij een samenleving waarin iedereen een kans krijgt. En een plek vindt waarin hij of zij gelukkig is, en veel plezier beleeft in z’n werk. Kortom, we investeren in onze toekomstige generatie, die uiteindelijk de vlaggenstok van ons gaat overnemen. Alles is gericht op een goede samenwerking tussen het Techniekgilde, het onderwijs en het bedrijfsleven.”

Ilse Eversen, directeur Techniekgilde Midden-Holland: “Door bezuinigingen maakt de overheid steeds meer een terugtrekkende beweging. Hierdoor is de behoefte ontstaan bij werkgevers om zelf de match te maken tussen werknemers en werkgevers. Met de komst van een mobiliteitscentrum heeft de werkgever eerder werkzoekend personeel in het vizier en kan hij zonder extra kosten het nieuwe personeel maatgericht opleiden. Ook kunnen we de werkgevers ontzorgen op het gebied van personele vraagstukken. Een enorme efficiëntiestap. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en kunnen daarom tegen kostprijs onze diensten aanbieden.”

Vanuit het bedrijfsleven wordt enthousiast gereageerd op de komst van een regionaal mobiliteitscentrum. Onno Hoogendonk van Unica Installatiegroep uit Bodegraven: “Het idee is sowieso goed, vooral omdat de aanpak regionaal is. Wij zoeken goed technisch personeel. Als voorzitter van het Lokaal Platform Installatietechniek Gouda ondersteun ik een regionaal mobiliteitscentrum.”

Zijn woorden worden onderstreept door Gerrit van de Velde, werkzaam bij Van den Pol Elektrotechniek in Montfoort: “We moeten de krachten bundelen en met elkaar de schouders eronder zetten. We krijgen te maken met minder scholieren voor de techniek en steeds meer oudere werknemers die met pensioen gaan. We moeten hard werken aan een beter imago, zodat meer mensen kiezen voor een baan in de techniek Laten zien hoe mooi techniek is. Daar gaat het om!”

Het mobiliteitscentrum start op 4 april met een regionale bijeenkomst met een inspirerend programma met onder andere Victor Deconinck. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Techniekgilde.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Technisch bedrijfsopleider bouwt digitale leeromgeving voor verspaningsindustrie

05-02 Technisch bedrijfsopleider STODT bouwt in Hengelo een smart factory-omgeving op basis van het Siemens…

Personeel en Opleiding

oZone nu ook kosteloos beschikbaar voor OOM-bedrijven

05-02 Het door A+O Metalektro ontwikkelde leerplatform oZone is sinds kort ook beschikbaar voor alle…

Personeel en Opleiding

Onderwijs en ondernemers regio Emmen investeren ruim vijf miljoen euro

20-01 In de komende vier jaar wordt zwaar geïnvesteerd in het techniekonderwijs in de regio…

Personeel en Opleiding

Op weg naar 30% vrouwen in de techniek in 2030

13-01 Het aandeel vrouwen in de techniek opvoeren van 13 procent nu naar 30 procent…

Personeel en Opleiding

Gratis advies werkplekleren

04-12 Uit onderzoek blijkt dat medewerkers het beste leren op de werkvloer. Werkgevers aangesloten bij…

Personeel en Opleiding

Almelo werkt aan High Tech Academy

20-11 De gemeente Almelo, voetbalvereniging Heracles, ROC van Twente en vier Almelose hightechbedrijven onderzoeken samen…

Personeel en Opleiding

Miljoenen voor samenwerking bedrijfsleven-mbo

06-11 Zeven samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven en regionale overheden gericht op energietransitie, circulaire economie, techniek…

Personeel en Opleiding

Marquette Detachering gaat verder binnen Flexfactory

22-10 Hans en Magda Evers, de oprichters en eigenaren van Marquette Detachering, hebben hun bedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen