Mogelijk poortacties in metaal vanwege pensioenconflict

Het conflict binnen de vakcentrale FNV over het pensioenakkoord leidt mogelijk tot poortacties bij metaalbedrijven. Bondsbestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten heeft dat maandag laten weten na een bijeenkomst met circa 70 kaderleden in Garderen.

Daar zegden de aanwezigen het vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius en de overige leden van het federatiebestuur van de FNV, die met werkgevers en kabinet het pensioenakkoord zijn overeengekomen.

Omdat FNV Bondgenoten in de publiciteit aankondigt dat er activiteiten in bedrijven komen om de werknemers op te roepen tegen het pensioenakkoord te stemmen, heeft werkgeversorganisatie FME een overleg met vakbonden afgezegd over duurzame inzetbaarheid van vaklieden. Maar volgens landelijk bestuurders Jos Brocken en Jan Berghuis roept FNV Bondgenoten op dit moment niet op tot stakingen: “We gaan de bedrijven in en discussies aan over het pensioenakkoord en het alternatieve plan van FNV Bondgenoten. Dat kan leiden tot enige onderbreking van de werkzaamheden, maar van een oproep tot stakingen is op dit moment geen sprake. Dat kan natuurlijk wel gebeuren als de pensioendiscussie leidt tot grote conflicten, zeker over de pensioenregelingen in de metaal”

Brocken noemt het opvallend dat de FME het rumoer over het pensioenakkoord meteen aangrijpt om een sectoroverleg over duurzame inzetbaarheid af te zeggen. De FNV-bestuurder in de grootmetaal: “In het principeakkoord over de pensioenen is het onderdeel over de arbeidsparticipatie er heel mager af gekomen. Werkgevers willen geen verplichtingen, maar vrijblijvend intenties. Door het afzeggen van het sectoroverleg hierover wekt de FME bepaald niet de indruk dat het hier gaat om een prioriteit”.

Bondgenoten, de grootste bond van de FNV, is tegen het pensioenakkoord. De bond stelt dat mensen met een klein inkomen vanaf 2020 niet meer kunnen stoppen met werken wanneer ze 65 zijn. Doen ze dat wel dan zullen ze 25 procent moeten inleveren. Daarom heeft FNV Bondgenoten een eigen pensioenplan gepresenteerd. De kaderleden uit de metaalsector willen hun collega’s mobiliseren vóór dit plan en tegen het pensioenakkoord tussen de vakcentrales, de werkgevers en het kabinet. Vrijdag vergadert de bondsraad van Bondgenoten en dan zal vanuit de metaalsector de motie tegen het federatiebestuur worden ingediend, aldus Berghuis.

In een reactie op de jongste ontwikkelingen stelde FNV-voorzitter Agnes Jongerius dinsdagmorgen dat FNV Bondgenoten doet aan luchtfietserij door te blijven pleiten voor haar eigen plan en door met onaf cijferwerk te proberen het Pensioenakkoord ter discussie te stellen. Ze zegt dat het eigen plan een doodlopende weg is.

Volgens Jongerius steunt geen van de bonden de plannen van FNV Bondgenoten. “Het bereikte Pensioenakkoord is daarvoor de beste oplossing. Het is geen tien, maar in mijn ogen toch zeker een zeven en een half en ik ben trots op dit akkoord. Ik durf dit met een aanbeveling aan mijn leden voor te leggen in een referendum en dat gaan we dan ook doen”, aldus de FNV-voorzitter.

Het FNV lijkt overigens steeds meer verstrikt te raken in de interne pensioenperikelen.  Want ook de ambtenarenvakbond Abvakabo vindt het akkoord onvoldoende en spreekt nu van een ‘nee,tenzij’ . 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Gepensioneerde PME krijgt er gemiddeld 50 euro netto per maand bij

28-11 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME, “Afgelopen jaar schoot de energierekening omhoog en werd…

Personeel en Opleiding

PMT verhoogt pensioenen met 4,2%

16-11 Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de pensioenuitkering en voor de niet…

Bedrijf en Economie

Pensioenfonds PMT belegt niet meer in 19 fossiele energiebedrijven

09-11 PMT gaat verder in gesprek met de 23 energiebedrijven die mogelijk mee kunnen bewegen…

Bedrijf en Economie

Ook PMT pensioenen tussentijds omhoog

11-07 Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de maandelijkse pensioenuitkering. Voor deelnemers betekent…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Personeel en Opleiding

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

22-06 De verhoging is volgens het pensioenfonds in de metaal en technologische industrie  een eerste…

Bedrijf en Economie

Verbetering financiële positie PME zet door

21-04 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2022…

Personeel en Opleiding

Verbetering financiële positie PME zet door

27-01 De dekkings­graad steeg over het gehele jaar genomen met meer dan 10%: 2020 werd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen