MSE geeft gesmede assen nieuwe dimensie

Het Italiaanse smeed- en bewerkingsbedrijf Ofar beschikt over verticale warmtebehandelingstorens waar assen tot een lengte van 16 meter na het smeden gecontroleerd verhit en gekoeld kunnen worden. De Nederlandse importeur en intermediair MSE Metal Service Europe in Leerdam maakt dankbaar gebruik van deze mogelijkheden.

“Verticale warmtebehandeling van assen na het smeden heeft ten opzichte van horizontale behandeling meerdere voordelen”, zegt Ruud Jacobs van MSE. “De mechanische waardes zijn beter te sturen op verschillende locaties van de as. Verder zakt de verhitte as niet door en blijft dus nagenoeg recht door zijn verticale hangpositie in plaats van een horizontale positie op steunen, wat gebruikelijk is bij horizontale warmtebehandeling. Door het sprayen van water onder hoge druk kan men hogere mechanische waardes in het materiaal verkrijgen, omdat normaal gesproken bij het afkoelen in een bad een soort van film om het smeedstuk ontstaat, waardoor de koeling minder goed kan doordringen in het materiaal. Bij het sprayen met hoge druk wordt deze film teniet gedaan en kan men dieper en gelijkmatiger koelen. Smeedstukken, zoals assen en speciale buizen, waarbij het risico op vervorming moet worden vermeden, worden daarom bij voorkeur verticaal verhit en gecontroleerd verticaal afgekoeld. Ofar heeft dit verticale warmtebehandelingssysteem ontwikkeld om betere mechanische waardes van het materiaal te krijgen. Het sterke punt van dit systeem is derhalve dat assen of buizen op de verschillende materiaaldiktes gecontroleerd op de gewenste temperatuur gebracht kunnen worden en ook weer gecontroleerd afgekoeld kunnen worden. Deze vorm van spanningsarm gloeien en afkoelen wordt geheel volgens een gestandaardiseerde norm voorgeschreven.”

Grote opdracht
MSE is al jaren intermediair voor Ofar ten behoeve van de Nederlandse en Belgische markt. De mogelijkheden die dit Italiaanse bedrijf biedt zijn er in Nederland niet. Ofar kan gesmede assen en bussen smeden tot een netto stuksgewicht 200 ton. Momenteel worden bijvoorbeeld enkele grote gesmede ringen uit koolstofstaal aan een Nederlandse lierenbouwer via MSE geleverd. Het gaat hier om een aantal grote en kleinere ringen met een gezamenlijk gewicht van 130 ton. Het bijzondere hieraan is dat de grootste ringen een hoogte hebben van 1570 mm en een diameter van 3700 mm. Er zijn maar weinig smederijen die dergelijke hoogtes kunnen verwerken. Ook speciaal is dat de productietijd niet meer bedraagt dan vier weken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuwe norm warmtebehandeling mechanische onderdelen

12-04 De norm zal een lijst met best-practices bevatten en kan gebruikt worden voor de…

Algemeen

Bright World of Metals presenteert zich in optima forma

10-03 De ‘Bright World of Metals’ staat voor een nieuw oppervlakterecord: eind februari was 84.706…

Geen categorie

Gigantisch hijsschip heeft gesmede bussen en ringen van Formaco

27-03 De Italiaanse producent van grote smeeddelen FMA heeft via Formaco Forgings & Castings in…

Geen categorie

Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast boeken records

05-07 Het technologiebeurzenkwartet Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast eindigde na vijf beursdagen in Düsseldorf met…

Oppervlaktetechniek

Heat & Surface Treatment heeft Nadcap certificaat terug

23-03 Door een brand in het voorjaar van 2010, die een groot deel van het…

Geen categorie

Heat & Surface Treatment heeft Nadcap certificaat terug

23-03 Door een brand in het voorjaar van 2010, die een groot deel van het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X