‘Navigatie’ voor accumoeraanzetters verhoogt proceszekerheid

Atlas Copco Tools heeft een gereedschap locatie systeem ontwikkeld, waarmee de proceszekerheid in de montage wordt verhoogd. Dit TLS (‘Tool Location System’) is een soort GPS-navigatiesysteem in een netwerk met elektronisch gestuurde en bewaakte accumoeraanzetters.

Daarmee worden schroefverbindingen betrouwbaar met de juiste machine aan het juiste montagestation en aan het juiste onderdeel in de productielijn uitgevoerd. Dit systeem lost een groot probleem van montageplanners op, die flexibiliteit en proceszekerheid moeten hebben. Want gewone accumachines geven de operator weliswaar bewegingsvrijheid, zonder kabel, maar bemoeilijken tegelijkertijd de procesbewaking, omdat geen registratie van de positie van de machines ter beschikking staat.

Sensor in plaats van satelliet

Waar bij navigatiesystemen de satellieten zijn, moeten bij TLS met sensoren uitgeruste antennes op gedefinieerde afstanden in de fabriek geïnstalleerd worden. Zij kunnen niet alleen de plaats van Atlas Copco machines, maar ook van willekeurige instrumentaria, onderdelen en productie-apparatuur bepalen. Voorwaarde: deze moeten om hun plaats te kunnen bepalen voorzien worden van een radio-transponder (‘Tag’). Door gebruik te maken van ultra-breedband-techniek (UWB) bepaalt de TLS dan exact alle objecten in de ruimte, die met een dergelijke transponder zijn uitgerust. De signaalsterkte is afhankelijk van locale omstandigheden en mogelijke oorzaak van interferentie ter plaatse.

Virtuele kooi

Voor stationaire productiestraten zoals in de automobielindustrie kunnen montageplanners of bedrijfsleiders met de TLS virtuele werkstations ontwerpen en gereedschappen daarmee verbinden. Dit garandeert dat bij deze stations de juiste gereedschappen gebruikt worden. Want wanneer een machine buiten ‘zijn’ gedefinieerde virtuele kooi terecht komt, kan het niet meer in bedrijf genomen worden. Daarmee is het uitgesloten dat bijvoorbeeld operator A in de automobielindustrie zijn accumoeraanzetter bij station of takt 50 in een voertuig laat liggen en operator B het in takt 51 of later, oppakt en zijn montagekarwei met deze (verkeerde) machine probeert te voltooien. Zo voorkomt de TLS veel fouten en eventueel nawerk. Daarnaast kan het vergeten gereedschap snel weer worden opgespoord omdat het in de hele hal kan worden gelokaliseerd. In bewegende productiestraten kunnen de gebruikers virtuele zones instellen, die met het product mee bewegen. Ook hier kunnen die montagemachines alleen in de juiste productiegebieden werken, zo gauw ze verbonden zijn met de virtuele zone.

Minder nawerk

Het gereedschap plaatsbepalingssysteem TLS is volgens Atlas Copco eenvoudig te bedienen. De operator hoeft de producten of werkstukken niet meer handmatig te identificeren. In plaats daarvan worden de schroefprogramma’s automatisch gekozen; want de positie van de machine in een schroefstation is voldoende voor identificatie. Het gevaar van menselijk falen wordt gereduceerd, minder nawerk en de omvang van de afkeur neemt duidelijk af. De TLS versnelt bovendien de productie, omdat het de productiviteit van de individuele werknemers verhoogt. Alle Tensor-ST en STB-moeraanzetters van Atlas Copco kunnen met adequate machineadapters aangesloten worden op de TLS. De stroom verbindt de Tag via de interne machine-bus-interface. Bovendien offreert de fabrikant kleine transponders, die op alle vlakke oppervlakken van de machine of werkstukken passen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

2e editie VerspaningNieuws in teken van gereedschappen

17-05 Dit thema wordt uitgebreid aangevuld met vaktechnische nieuwsartikelen over machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, brancheorganisaties…

Werkplaatstechniek

Gereedschap met intelligentie aan boord

05-05 Voor productie in een smart factory is het uitwisselen van assemblage-gegevens essentieel. De hiervoor…

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Rene van Ommen blikt terug op 10 jaar Young cuttingtools

29-03 “De grote directeur van YG-1 noemde zijn bedrijf YG: ‘Young Generation’. Daar is Young…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X