Nieuw boorsysteem met wisselplaten van Gühring

0

Met het nieuwe wisselplaten-boorsysteem HT 800 WP biedt Gühring een programma houders en wisselplaten voor boringen in het diameterbereik van 11 tot 26 mm. Deze boren zijn beschikbaar voor boordiepten van 3D, 5D, 7D en 10D. Het programma omvat wisselplaten voor het boren van staal, gietijzer en aluminium.

Een speciale microbewerking van de snede en het voor de toepassing geoptimaliseerde oppervlak zorgen ervoor dat de wisselplaten van het HT 800 WP boorsysteem goed bestand zijn tegen slijtage. Ook de houders zijn slijtvast. Dit is te danken aan het hoogwaardige materiaal voor de houder, die voorzien is van een vernikkeld oppervlak, alsmede aan het feit dat de grootte van de houders oploopt met stapjes van slechts 0,5 mm.

Vorm en afmetingen van de spiraalgroeven die in de houder zijn aangebracht garanderen volgens Gühring een soepel spanentransport uit de boring, ook bij grotere boordiepten. Met het oog op een goede koeling en smering zijn koelkanalen met een zo groot mogelijke doorsnede aangebracht. Deze kanalen monden uit in de spaangroeven. Daardoor zorgen ze niet alleen voor een optimale koeling en smering van de snede maar bevorderen ze tevens de afvoer van de spanen.

De nauwkeurige vormgeving van de wisselplaatzittingen maakt de vervanging van de wisselplaten binnen in de machine met slechts weinige handelingen mogelijk, waarbij een gewone momentsleutel wordt gebruikt. Dankzij de materiaalkeuze voor de houder kunnen de wisselplaten vaker dan bij conventionele systemen verwisseld worden, alvorens de houder vanwege de slijtage van de plaatzittingen vernieuwd moet worden. De geborgde klemschroeven garanderen ook bij machines onder zware trillingbelasting een betrouwbare fixatie van de wisselplaten in de houder.

De kleine stapjes van 0,5 mm waarmee de houderdiameters in het programma oplopen reduceren niet alleen de slijtage, ze verhogen door de betere geleiding van het gereedschap in de boring ook de stabiliteit van het boorsysteem. Dit resulteert in een langere levensduur en een betere kwaliteit van het werkstukoppervlak.