Nieuw product Cadmes synchroniseert Sharepoint met Enterprise PDM

0

Veel middelgrote en grote ondernemingen maken gebruik van Microsoft SharePoint voor het delen van documentatie tussen medewerkers, toeleveranciers en klanten. De nieuwe Cadmes EPDM SharePoint Link is een veilige manier om dit populaire platform te synchroniseren met documenten uit SolidWorks Enterprise PDM. Daarmee worden engineeringdata niet alleen in de onderneming openbaar gemaakt, maar ook doorgegeven aan toeleveranciers en klanten.

Bedrijven in de maakindustrie beschikken vaak over veel documentatie. Het beheer hiervan kan geregeld worden met een product data management (PDM) systeem. Om deze ontwerpdata met derden te delen kan de engineeringafdeling hen natuurlijk toegang verlenen tot de PDM-database. Met het oog op het licentiemodel van EPDM enerzijds en anderzijds het feit dat afdelingen die niet direct bij het engineering betrokken zijn, louter een leesbehoefte hebben, is dit in een aantal gevallen echter oneconomisch. In één geval is het zelfs geheel onnodig want via Microsoft SharePoint leest Cadmes EPDM SharePoint Link de gewenste documenten na vrijgave automatisch in en actualiseert ze. Afdelingen zoals kwaliteitsmanagement, montage of productie, kunnen zodoende actuele documenten van de constructieafdeling in realtime inzien, of het nu gaat om een onderhoudsvoorschrift, een stuklijst of een inkoopaanvraag.

Externe contacten

“De interne communicatie betreft echter slechts één kant”, benadrukt Bas Koomen, technisch directeur bij Cadmes en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de SharePoint Link. “Evenzo belangrijk is de communicatie met andere ondernemingen: zo heeft een toeleverancier actuele en nauwkeurige tekeningen nodig voor zijn werkzaamheden maar de opdrachtgever wil hem geen toegang verlenen tot het PDM-systeem. Met SharePoint Link kunnen wij tekeningen, modellen en stuklijsten automatisch uit Enterprise PDM ter beschikking stellen, bewaken en wijzigen.”

Vooral het laatste is volgens Koomen een van de meest voorkomende oorzaken van fouten in combinatie met toeleveranciers: “Hoewel engineering reeds revisie C heeft vrijgegeven, wordt via SharePoint nog altijd revisie B gecommuniceerd – en geproduceerd. Door zijn realtime-eigenschappen en revisienummers op alle documenten kan men met EPDM SharePoint Link als het ware automatisch zorgen voor eenduidigheid en dus minder kans op fouten.”

Maar waarom laten ondernemingen hun toeleveranciers niet tot hun PDM-database toe? Koomen legt uit: “Wanneer tientallen leveranciers tegelijkertijd in het PDM-systeem inloggen, ontstaan er al snel bottlenecks. Wanneer bij een onderneming SharePoint al de standaard is, doordat het bijvoorbeeld ook de ERP- en CRM-oplossingen van Microsoft toepast, dan is SharePoint zonder meer het te prefereren platform – en Enterprise PDM sluit hier met de Cadmes EPDM SharePoint Link naadloos op aan.”

Op die manier benut de onderneming via EPDM SharePoint Link het beste uit beide werelden: de CAD-gebruikers vormen de harde kern die daadwerkelijk een PDM-koppeling nodig heeft, want alleen deze kan de verbindingen bewaken tussen componenten, modules en tekeningen. De afdelingen die niet direct bij het ontwerpen betrokken zijn, hebben alleen de kant-en-klare technische documenten nodig. Deze worden gemakkelijk via SharePoint beschikbaar gemaakt – vaak in combinatie met ERP.

Conclusie

Zolang de documenten in de computer blijven, is met EPDM SharePoint Link een organisatie brede synchronisatie mogelijk. Geeft de afdeling Engineering groen licht, dan wordt het project direct en overal geactualiseerd – systeemoverkoepelend, inclusief ERP, CRM en tot buiten de onderneming.