Nieuwe CNC-besturing Siemens voor compacte draaibank

Met de nieuwe CNC-besturing Sinumerik 828D Basic T biedt Siemens een CNC-instapvariant aan voor standaard (compacte) draaibanken met een hoge performance, nauwkeurigheid en beschikbaarheid. Ook is er een nieuwe aandrijfmodule.

Als instapmodel in de compacte klasse is de Sinumerik 828D Basic T CNC-besturing geschikt voor gestandaardiseerde draaibanken met maximaal vijf assen/spindels inclusief aangedreven tools. De besturing is geïntegreerd in het bedieningspaneel. CNC, PLC en HMI signalen worden in deze unit afgewerkt. Via eenvoudige profibus en ethernet verbindingen wordt de besturing aangesloten op de aandrijvingen en de periferie. Deze opbouw staat volgens Siemens garant voor een maximale beschikbaarheid van het systeem. De besturing is door de gegoten magnesium behuizing bovendien extreem slijtvast en door het ontbreken van ventilatoren, harde schijven en accu’s tevens onderhoudsvrij.

Moderne processortechniek en softwarearchitectuur vormen de basis van de 80-bit NANOFP-precisie (80 bit drijvende-komma-nauwkeurigheid). Met deze technologie kunnen nauwkeurigheidswaarden in de orde van grootte van 0,1 micrometer  worden bereikt. De mate van nauwkeurigheid die in de praktijk haalbaar is, is zodoende niet meer besturingstechnisch beperkt, maar wordt bepaald door de mogelijkheden van de mechanische componenten. Behalve de grote nauwkeurigheid is de Sinumerik 828D Basic T flexibel inzetbaar, omdat hij naast tal van draaibewegingen ook boor- en freesbewerkingen kan uitvoeren. Met intelligente kinematische transformaties tussen spindel en X-as is het mogelijk om ook op het kop- en mantelvlak van het werkstuk de meest uiteenlopende frees- en boorbewerkingen uit te voeren. Met Sinumerik Operate heeft de Sinumerik 828D Basic T een comfortabele CNC-bedieningsinterface, waarmee programmeer- en setup-routines op betrouwbare en intuïtieve wijze kunnen worden uitgevoerd.

Een speciale feature van dit systeem is de functie ‘Easy Message’. Daarmee wordt de betreffende medewerker per SMS op de hoogte gehouden van alle belangrijke productieprocesinformatie. Wanneer een machine nieuw ruw materiaal nodig heeft of als een steekbeitel aan het einde van zijn levensduur is gekomen, stuurt de Sinumerik 828D Basic T deze melding per SMS naar de verantwoordelijke medewerker. Daarmee wordt de productiviteit van de machine verhoogd.

Sinamics-aandrijving

In combinatie met de nieuwe CNC-besturing biedt Siemens de nieuwe Sinamics S120-Combi, een integraal aandrijfsysteem dat evenals de CNC is toegesneden op de eisen van compacte standaardmachines. Bij de Combi-aandrijving is robuustheid een van de belangrijke features. Om deze eigenschap te kunnen waarborgen, zijn onder andere de voedingsunit en de drie tot vier motormodulen in één enkele behuizing geïntegreerd. Daardoor vermindert enerzijds het aantal kabels en stekkers, anderzijds zorgt een gemeenschappelijk koellichaam (‘heat sink’) voor optimale warmteafvoer – ook wanneer een van de voedingseenheden volledig belast is.

Wanneer de machines in tropische omgevingscondities worden ingezet, moeten de aandrijvingen behalve tegen hitte en vocht ook bestand zijn tegen spannings- en frequentie-fluctuaties in het stroomnet. Ook daarop is de Sinamics S120 Combi berekend.

De Sinumerik 828D Basic T is opgenomen in het trainingspakket SinuTrain voor Sinumerik Operate. Op deze wijze kan de bediening van een draaibank die met deze nieuwe besturing is uitgerust, worden aangeleerd en kan de reeds aanwezige kennis daaromtrent verdiept worden. Daarnaast is SinuTrain ook ideaal om de programmering offline uit te voeren. Hierbij heeft de gebruiker net als bij de echte CNC-besturing in de machine toegang tot alle systeemonderdelen, waaronder de bekende programmeermethoden, de Sinumerik-CNC-programmeertaal, ISO-code-programmering en de programmeerinterface ShopTurn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

Verspanen

Hoog vermogen op subspil geeft productiviteitsvoordeel

05-07 Handjes aan de machine besparen. Dat was voor directeur/eigenaar Han Wildenborg van WIHA de…

Verspanen

Okuma ontwikkelt verticale VT1000EX draaibank voor zware bewerkingen

06-04 Het model vereenvoudigt de bewerking van moeilijk te bewerken materialen dankzij de stabiele bouwwijze.…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

CMZ introduceert nieuwe TTL draaibank

09-09 CMZ, producent van CNC-draaimachines, heeft het nieuwe machinemodel TTL geïntroduceerd. Dit is een draaimachine…

Verbinden

Besturing met favorietentoetsen voor lasapparaat Titan XQ puls

28-08 Inschakelen en onmiddellijk beginnen – EWM heeft extra functies toegevoegd aan de LP-XQ-besturing voor…

Automatisering

Nieuwe generatie controllers Siemens voor digitale transformatie

21-08 Siemens breidt haar Digital Enterprise-portfolio voor de gereedschapsmachine-industrie uit. Met de nieuwe generatie CNC…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen