Nieuwe staalfabriek ThyssenKrupp Brazilië levert ook aan Europa

0

Na een bouwperiode van 3,5 jaar produceert een nieuwe fabriek van ThyssenKrupp sinds enkele maanden stalen brammen. Een deel hiervan gaat naar Europa.

De investering van 5,2 miljard euro is de grootste industriële investering in Brazilië in de afgelopen tien jaar. Een investering in een moderne installatie die niet alleen voldoet aan de Braziliaanse milieueisen, maar ook aan de strenge Europese normen. Zo zijn de ovens voorzien van de geavanceerde filters die ook in de fabrieken in Duisburg gebruikt worden. Daarnaast worden de vrijgekomen gassen afkomstig van de Basic Oxygen Furnace installatie weer in een energiecentrale omgezet voor gebruik in de fabriek.

De investering is een belangrijk element in het strategische doel van ThyssenKrupp om te groeien in de verkoop van hoogwaardig plaat in Europa en Noord-Amerika. Na het opstarten zal de fabriek 5 miljoen ton platen van hoge kwaliteit en lage kosten produceren. Daarvan zal 3 miljoen ton worden geleverd aan de verwerkende fabriek in aanbouw in de buurt van Mobile in Alabama. 2 Miljoen ton gaat naar de ThyssenKrupp fabrieken in Duitsland voor de verwerking van eindproducten voor klanten in Europa.

De belangrijkste keuze voor de locatie in Sepetiba Bay waren de kostenvoordelen door directe toegang tot de Altantische Oceaan en de spoorlijn die op het terrein eindigt. Het spoor maakt het transport van ijzererts uit de mijnen in de regio van Minas Gerais mogelijk.

Het indrukwekkende project omvat de bouw van een moderne fabriek met een eigen haven voor de aanvoer van steenkool en de uitvoer van platen, grondstofvoorraad, cokesfabriek, sinterfabriek, twee hoogovens, een Basic Oxygen Furnace installatie en een energiecentrale.

De staalfabriek bestaat uit twee productielijnen, elk met een hoogoven en een converter. De eerste lijn is met de productie begonnen op 18 juni 2010. Start van de tweede lijn is gepland voor de eerste helft van 2011.

ThyssenKrupp Materials Nederland, service groothandel in staal, RVS en aluminium, heeft zes verkooppunten in Nederland: Veghel, Elsloo, Groningen, Vianen, Zwijndrecht en Doetinchem.