Noviteit Hembrug in draadsnijden van geharde kogelomloopmoeren

0
501

De Nederlandse machinefabrikant Hembrug zal tijdens de vakbeurs AMB haar laatste ontwikkelingen presenteren op het gebied van finish harddraaien. Daarbij ligt het accent op het draadsnijden van gehard stalen kogelomloopmoeren.

Hembrug ontwikkelt en bouwt harddraaimachines voor ultra-precisie bewerkingen van geharde werkstukken tot 68 HRC. De machinefabrikant die hydrostatica inzet voor hoofdspil en geleidingen en haar machines bouwt op frames uit natuur graniet, biedt met haar Mikroturn machineserie een kostenbesparend alternatief ten opzichte van cilindrisch slijpen. Naast toepassingen voor lagerringen, hydraulische componenten en automotive parts, heeft Hembrug jarenlange ervaring met precisie draadsnijden in geharde kogelomloopmoeren. Met haar finish harddraaimachines biedt Hembrug voor deze applicatie veel voordelen ten opzichte van de gangbare draadslijpmachines, omdat na het harden zowel de ruwe als de finish bewerking van de draad in één opspanning en met een zeer hoge precisie kunnen plaatsvinden aan de hand van de CNC voorgeprogrammeerde contour. Aldus kan een spoedfout van 1-2 µm in een 24/7 proces worden gerealiseerd.

Tijdens AMB (18 t/m 22 september in Stuttgart) zal Hembrug een Mikroturn 100 Special tonen, waarin een geïntegreerde torque motorspil met hydrostatische lagering is toegepast. Deze hoofdspil met een rondloopnauwkeurigheid van 0,1 µm levert dankzij een hoog koppel en extreme stijfheid de optimale stabiliteit voor het draadsnijproces.

Om ook langere en zwaardere kogelomloopmoeren te kunnen bewerken heeft Hembrug de varianten
Mikroturn 500 XL (ø 450 mm draaidiameter) met 500 mm lengte ontwikkeld. Om ook draadspillen tussen de centers te kunnen bewerken met ondersteuning van een robuuste bril is de Mikroturn 200 L (ø 200 mm draaidiameter) ontwikkeld, met < 1000 mm lengte.

Hembrug Machine Tools
Hal 8, stand C71