NVvM en Kenteq ontwikkelen nieuwe brancheopleiding Modelmaker

Branchevereniging NVvM (Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen) zet in samenwerking met Kenteq een nieuwe brancheopleiding Modelmaker op. Deze sluit aan op de huidige structuur Fijnmechanische Verspaner of Operator.

Dick Bosman en Herman Tijhuis van ROC Twente overhandigden op 24 november het diploma Modelmaker Hout/Kunststof aan Brian Renkers en Remco Michorius van MVM Model Vorm Makerij uit Hengelo. Helaas voor de modelmakersbranche zijn zij de laatste twee leerjongens die vanuit de huidige opleiding Modelmaker Hout/Kunststof uitstromen. Mede doordat er te weinig jongeren voor dit ambacht kiezen, heeft de overheid besloten geen competentiegerichte variant te ontwikkelen. Dit, terwijl er de komende jaren structureel behoefte zal zijn aan nieuwe vakmensen. De NVvM heeft daarom besloten om samen met Kenteq de nieuwe opleiding op te zetten.

Modelmaker; cruciaal voor maakindustrie

Binnen de cyclus van ontwerp/design naar een product speelt de modelmakerij een cruciale rol. Een ontwerper en diens klant willen van het ontwerp vooraf graag een prototype of zichtmodel zien. En daarop volgend: zonder gietmodel, mal of matrijs kan een product vaak niet gemaakt worden. Nieuwe ontwerptechnieken, digitalisering (CAD/CAM), 3D, nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden maken dat de modelmakersbranche en in haar kielzog de gieterijindustrie aan de vooravond staan van grote veranderingen en uitdagingen. Dit heeft directe gevolgen voor het werkgebied van de modelmakers. De NVvM zal deze ontwikkelingen uiteraard meenemen in de ontwikkeling van de brancheopleiding. Naar verwachting kunnen de eerste leerjongens in augustus 2012 beginnen aan de ‘vernieuwde’ brancheopleiding Modelmaker.

Kwalificatiestructuur

In het voorbereidende en middelbaar beroepsonderwijs doet zich een aantal ontwikkelingen voor. Zo is er een verbreding van het aanbod van technische opleidingen zichtbaar. Die verbreding is onder andere een gevolg van de wijzigingen en ontwikkelingen rondom de kwalificatiestructuur in het mbo. Daarnaast blijkt het aanbieden van de zogenaamde smalle beroepsopleidingen zoals de Modelmaker te stuiten op problemen in organisatorische en financiële zin. Vooral de technische ‘smalle’ opleidingen vragen specifieke inrichting, inventaris en specialistische docenten voor een relatief geringe groep leerlingen. De investeringen die daarvoor nodig zijn, kunnen door de onderwijsinstellingen niet zonder externe financiering gerealiseerd worden. Een andere belangrijke ontwikkeling is de invoering van het competentiegericht opleiden, waarbij de verantwoordelijkheid voor het praktijkleren voor een groot deel bij het bedrijfsleven komt te liggen. Dit vergroot het probleem voor de modelmakersbranche des te meer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Model- en Matrijzenmakerij Twente heet nu Uitslag

01-10 Afgelopen vrijdag was het oprichter Rudie Uitslag die samen met zijn kleinzoon de nieuwe…

Geen categorie

Nog uitdagingen genoeg voor modelmakers

03-07 De Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen (NVvM) is al60 jaar belangrijk voor de ontwikkeling van…

Bedrijf en Economie

Modelmakers en ketenspelers maken toekomstplan

13-06 Om tot goede kansen voor verbetering, innovatie en businessmodellen te komen, heeft Berenschot de…

Automatisering

Handen The Voice gefreest door De La Roy met PowerMILL

09-12 Na het succes van TVOH, is The Voice ook een doorslaand succes in het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen