Ombouw machineopstelling geeft 40% productietoename

0

PMC Staalbouw in Deurne heeft een productietoename van 40 procent bereikt door haar machineopstelling te wijzigen van een zogenoemde ‘back-2-back’ naar een ‘split’ opstelling. Dit betekent dat de boor- en zaagbewerkingen vanaf nu apart van elkaar worden uitgevoerd, maar wel met een en dezelfde operator.

Algemeen directeur Patrick Michels spreekt van een ‘strategische investering’. “In 2011 zijn we actief op zoek gegaan naar oplossingen om onze productiecapaciteit te verhogen, en daarmee ook onze omzet. Omdat 20-30 procent van onze totale productie bestaat uit het verstekzagen van stalen profielen, moesten we een manier vinden om onze zaag- en boorcapaciteit op het huidige VB1050 zaagsysteem en V630 boorsysteem op te schroeven. De keuze voor het separaat zagen en boren ontstond op het moment dat we gingen verhuizen. De nieuwe locatie bood ons meer ruimte voor het vervaardigen van staalconstructies en de capaciteit van het back-2-back systeem had zijn maximum bereikt, terwijl we de potentie hadden om te groeien binnen ons bedrijf. In mijn ogen was dit het moment om op te schalen naar een split systeem. Voortman heeft ons goed geholpen tijdens dit proces en dacht goed met ons mee om de capaciteitsverhoging te realiseren. Uiteindelijk hebben we geinvesteerd in extra transportsystemen om hiermee de split opstelling te creëren en de mogelijkheid om een grote buffer bewerkt materiaal op te slaan. Door deze ombouw is onze productie met wel 35 – 40 procent gestegen. Ik denk dat we een strategische investering hebben gedaan gezien onze omzet ook gestegen is.”

Ponsen en knippen

PMC Staalbouw investeerde ook al in een V550-4 pons-/knipsysteem van Voortman. Het bedrijf had voorheen twee traditionele ponsmachines in gebruik, bestuurd door drie machinebedieners, waardoor het grootste gedeelte van de productie handmatig gebeurde. Michels: “Alle data moest handmatig geimporteerd worden. Tegenwoordig versturen we onze NC bestanden direct naar het systeem, waardoor de kans op fouten nihil is. Het constant verwisselen van ponsen en matrijzen is ook verleden tijd; alle hoek- en platstaal tot een dikte van 25 mm gaat door de pons-/knip, een enorme vooruitgang.”

Wensen voor de toekomst

“Mijn wensen voor de toekomst zijn het implementeren van een automatische lasrobot van Voortman aan het einde van de productielijn. Op deze manier kunnen de verbindingsplaten vanuit het pons-/ knipsysteem automatisch aan de bewerkte profielen van het boor-/zaagsysteem gelast worden, met complete profielen als resultaat. Dit is misschien nog een lange weg te gaan, maar de R&D afdeling van Voortman is op de goede weg.”