Online machinebewaking Emerson let nu ook op temperatuur

De CSI 6500 Machinery Health Monitor van Emerson is uitgebreid met een A6630 temperatuurmodule. Hierdoor kunnen met dit online bewakingssysteem voor roterende machines en systemen zowel trillingen als temperaturen worden gemeten en geanalyseerd.

Daarmee wordt volgens Emerson de belangrijke basis gelegd voor een efficiënt conditiegebaseerd onderhoudssysteem, wat resulteert in minder storingen, hogere prestaties, lagere TCO en een verhoogde veiligheid op site.

De nieuwe A6630 temperatuurmodule kan direct op elk bestaand CSI 6500 MHM systeem worden aangesloten en geeft een betrouwbaar beeld van het temperatuurverloop in de lagers van onder meer tandwielkasten, compressoren, turbosystemen, turbines en andere roterende machines en systemen. De A6630 module is geschikt voor het verwerken van zowel RTD- als thermokoppelsignalen, zodat het installeren van deze extra temperatuurmeetfunctionaliteit snel en eenvoudig gerealiseerd kan worden.

Predictief onderhoud

Een belangrijk aspect van conditiegebaseerd onderhoud is dat het gedrag en de status van een machine betrouwbaar kan worden voorspeld. Hiervoor is het noodzakelijk om door middel van monitoring belangrijke gegevens (data) te verzamelen. Door de trillingsmeting van de CSI 6500 uit te breiden met temperatuurmeting, wordt extra informatie verkregen over het thermische gedrag van lagers en andere kritische machinedelen, waardoor afwijkingen in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden. Een plotselinge stijging van de lagertemperatuur kan bijvoorbeeld een belangrijk signaal zijn voor het ontbreken van voldoende smering en/of koeling. Ook kan dit wijzen op een te zware belasting wat eveneens in versnelde slijtage resulteert. Wordt alleen een trillingmeting uitgevoerd, dan ontbreekt deze belangrijke thermische informatie en zal pas kunnen worden gereageerd als in het lager als gevolg van slijtage meer trillingen op gaan treden. Uitbreiden van de trillingsmeting met temperatuurbewaking betekent dat sneller kan worden gereageerd en verdere schade kan worden voorkomen.

AMS­­ Suite

De CSI 6500 is specifiek ontwikkeld om grote hoeveelheden data, afkomstig van sensoren in roterende machines te verwerken. Met de bijgeleverde AMS Suite (de Machinery Health Manager-software) kunnen deze gegevens moeiteloos worden verwerkt en op basis hiervan kunnen vervolgens betrouwbare status- en levensduuranalyses worden uitgevoerd. Alle gebruikte sensortechnologieën en oplossingen, waaronder ook de data van extern uitgevoerde analyses zoals periodieke olie-analyses en deeltjesanalyses, kunnen naadloos in de analyse en rapportage worden betrokken. Hierdoor kunnen trendlijnen worden samengesteld, op basis waarvan kan worden voorspeld wanneer bepaalde onderdelen zullen zijn versleten en wanneer deze storingen kunnen gaan veroorzaken. Cruciaal is niet alleen dat die storingen door deze wetenschap voorkomen kunnen worden, ook kan het reparatie/revisiemoment veel beter worden ingepland, bijvoorbeeld tijdens een geplande stop. Het dure correctieve onderhoud kan hiermee worden geminimaliseerd en men kan stapsgewijs overschakelen op conditiegebaseerd onderhoud. Niet alleen levert dit op termijn een aanzienlijk betrouwbaarder systeem op, maar ook een hoger productierendement (OEE) omdat de machinebeschikbaarheid toeneemt.

Door het eenvoudig aansluiten van de nieuwe temperatuurmodule A6630, wordt de CSI 6500 Machinery Health Monitor van Emerson een geïntegreerde trilling- en temperatuurmonitor.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

HaasConnect zorgt voor gemoedsrust

08-12 Haas Automation Europe lanceert zijn HaasConnect-systeem voor mobiele bewaking van alle machines die uitgerust…

Bedrijf en Economie

Jansen Machine Management neemt Duitse spindelspecialist over

16-01 Jansen Machine Management in Hengelo heeft per 1 januari het Duitse bedrijf TS Technologie…

Automatisering

Digitale ‘stethoscoop’ Siemens voor controleren machines

13-08 Een intelligent diagnostisch systeem van Siemens – een digitale stethoscoop – kan de toestand…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen