Op het lasforum kan elke vraag worden gesteld

Vakgenoten bij elkaar brengen en informatie uitwisselen. Dat is het voornaamste doel van het Lasforum op internet. Het forum heeft al meer dan twaalfhonderd leden en daar komen er maandelijks zo’n honderd bij. Maar wat wellicht nog belangrijker is: het leeft!

Het forum ontwikkelt zich veel sneller dan initiatiefnemer Patrick Wouterse voor de lancering op internet (april 2009) had verwacht. Wouterse is een jonge ondernemer met een eigen lasbedrijf: Lasklus Nederland. Hij beschikt in Amersfoort over een werkplaats van ruim 100 vierkante meter met onder andere S4 lastafels, diverse lasmachines, een zetbank, diverse zaagmachines, een elektrische pijpenbuiger en een 4 ton autobrug. Lasklus Nederland, dat zich voornamelijk richt op de particuliere markt, beheerst elke lasmethode: onder andere MIG/MAG lassen, TIG lassen, elektrisch lassen, puntlassen en autogeen lassen, maar ook plasmasnijden en solderen. Wouterse last daarmee alle metalen: staal, RVS en aluminium, maar ook gietijzer, koper, brons, magnesium en andere ‘gekke’ materialen. “Techniek heeft mij altijd geboeid en dat ik aanleg heb voor lassen was me al heel vroeg duidelijk”, zegt Wouterse. “Omdat ik uit eigen ervaring weet dat het vinden van een goede gemotiveerde lasser of een goed en veelzijdig lasbedrijf tegenwoordig een lastige opgave is, heb ik zelf een lasbedrijf opgestart.”

Interessante lasinformatie

Wouterse heeft zelf veel kennis van lassen, maar zit ook wel eens met een vraag. En hij heeft ook wel behoefte aan contact met andere lassers. Op internet vond hij niet wat hij zocht. De startpagina lassen bracht hem vooral bij heel veel reclame, maar nauwelijks bij interessante informatie. Als lid van een forum over metaaldetectoren, wist Wouterse dat dit anders moest kunnen. Hij werd zelf lid van een internetforum over internetforums en dat gaf hem alle informatie die hij nodig had om zelf het lasforum op te zetten.

Het Lasforum van Nederland en België is begonnen met het geven van informatie over lassen in het algemeen, lasprocessen, lasapparaten en persoonlijke beschermingsmiddelen. Wouterse mailde een aantal collega’s die hij kende en nodigde hen uit om lid te worden van zijn forum. Dat leverde hem de eerste vijftig leden op. Sindsdien is het ledental razendsnel gegroeid. “Ik dacht met drie à vierhonderd wel aan het maximum te zitten, maar inmiddels hebben we al meer dan twaalfhonderd leden.”

Dagelijks berichten

Van de leden is ongeveer 40 procent hobbyist, 20 procent lasser bij een bedrijf en 20 procent bedrijven. Lasdeskundigen met voornamelijk theoretische kennis vormen 15 procent van het ledenbestand en de overige 5 procent bestaat voornamelijk uit scholieren, die interessante informatie zoeken. Wat al deze leden bindt is dat ze geïnteresseerd zijn in lassen en de behoefte hebben om daarover te communiceren. Met als gevolg dat er volop activiteit is op het forum. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe berichten op. “Het totaal gaat al richting de 15.000 berichten”, aldus Wouterse, die zelf verantwoordelijk is voor een flink deel daarvan. “Ik reageer op iedere vraag. Dat triggert ook weer anderen om actief deel te nemen aan het forum.”

Vaak gaat het om heel concrete vragen. ‘Ik zoek een lasapparaat voor een bepaalde klus en denk daarvoor aan een bepaald apparaat. Is dat geschikt voor mij?’ Of : ‘Wat is duplex lassen’ Of: ‘Zie foto van deze lasrups, wat doe ik verkeerd?’ Alle vragen kunnen worden gesteld. De reacties daarop zijn niet alleen interessant voor de vraagsteller zelf, maar ook voor andere lassers. Bovendien lokken de antwoorden ook weer reacties uit en resulteren ze in nieuwe vragen. Zo wordt het aanbod van interessante informatie op het forum steeds groter.

Een gevaar hierbij is dat commerciële partijen willen gaan lobbyen voor hun eigen producten of diensten. Maar daar zijn Wouterse en de andere moderators voortdurend alert op. Sponsors mogen commercieel aanwezig zijn en kunnen zelfs hun eigen board op het forum beginnen, maar commerciële reacties op berichten van de leden worden zonder pardon verwijderd. Wouterse: “De informatie is goed en reclamevrij en daardoor komen mensen terug. Dat willen we vooral zo houden.”

Het lasforum biedt ook amusement. Bijvoorbeeld een kantine, waar leden met elkaar kunnen kletsen. Ook worden quizzen gehouden, waarmee leuke prijzen zijn te winnen, zoals lashelmen of complete laspakketten. Wouterse wil het forum steeds verder laten groeien. Een eerste test van een lasmachine door een aantal leden is er al geweest en op dit moment is een tweede machine in testfase. Dat moeten er in de toekomst meer gaan worden zodat mensen speciaal daarvoor ons forum gaan bezoeken. Ook zal het forum in de toekomst uitjes gaan organiseren naar bedrijven die voor lassers interessant zijn en zullen er lezingen georganiseerd worden.

Het lasforum is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor lassen, maar wie echt diep in de digitale laswereld wil duiken, dient zich eerst gratis te registeren. Daarna ontsluit zich een bron vol praktische lasinformatie, die steeds groter wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Verbinden

Nieuw lasapparaat Kemppi voor MMA-lassen

11-11 De Master 315 is een nieuw lasapparaat van Kemppi voor MMA-lassen. Deze machine omvat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen