Opvallende koepels van blikmateriaal tijdens kunst- en cultuurdag
Dat de mogelijkheden van blikmateriaal nagenoeg onbegrensd zijn, bewees architect Mart-Jan Oosterveld van MOOST architectuurwerkplaats op 23 juni met twee geodetische koepels van blik.
De kunstwerken werden samen met leerlingen van het Hilversumse Adriaan Roland Holst College gebouwd ter gelegenheid van een kunst- en cultuurdag die in het teken stond van duurzaamheid en recycling. Blikmateriaal werd verder gebruikt voor een kunstperformance met blikken kostuums door leerlingen onder begeleiding van kunstenares Katy Pullara.
Voor de geodetische koepels stelde de Stichting Kringloop Blik 5.000 blikjes ter beschikking. Hiervan bouwden de leerlingen twee koepels met een diameter van enkele meters. De koepels werden tentoongesteld op de Kerkbrink voor het Museum Hilversum dat de uitvalsbasis vormde voor een driedaags kunstevenement met (tijdelijke) werken van beeldend kunstenaars, vormgevers en ‘street artists’.
Met de donatie van het blikmateriaal wil de Stichting Kringloop Blik de vele mogelijkheden en het hergebruik van blik demonstreren. De geodetische koepels zijn één van de culturele uitingen van de leerlingen van het Adriaan Roland Holst College waarmee leerlingen bewust worden gemaakt van het belang van een duurzame en schone leefomgeving. Tegelijkertijd wordt daarbij aandacht besteed aan de manier waarop iedereen daaraan kan bijdragen. Wethouder van Cultuur, Lon Jooren-van der Boor doopte daarom het project van de Hilversumse school om tot “ARHC Blikt Vooruit Naar De Toekomst”. Want troep maken is geen kunst, maar bewustwording van duurzaamheid en het belang van hergebruik van grondstoffen, dat is andere koek.