Persgereedschap wisselen (en spannen) in 2 minuten

0

Insteltijden voor persgereedschap van minder dan twee minuten, inclusief spantijd. Dat kan met een geïntegreerd gereedschapsnelwisselsysteem van Agab. F. Hoffmann brengt het op de markt.

Om de voor het gereedschapwisselen benodigde tijd terug te brengen tot twee minuten, neemt een elektrisch aangedreven aanvoersysteem met intelligente krachtmetingsfunctionaliteit de gereedschaptransfer voor zijn rekening. Het systeem is ontworpen voor een gereedschapgewicht van maximaal 12.000 kg.

Het speciale railgebonden systeem voor gereedschapwisselen, type WG Tandem T12, kent een aanvoersysteem dat gescheiden is van de wagen en als afzonderlijke eenheid aan de pers is gemonteerd. De korte wisseltijden kunnen met het tandemsysteem worden bereikt, omdat het te wisselen gereedschap vooraf kan worden ingesteld. Op deze manier gaat geen tijd voor ont- en beladen verloren.

De bediening van het totale systeem is in de persbesturing geïntegreerd. Het geleiden, het transport en het spannen van het gereedschap in de perstafel gebeurt door middel van hydraulische dubbele-T-sleuvenspanners, die alle functies gelijktijdig vervullen. Om een snelle en eenvoudige hantering te waarborgen zijn in de stoter eveneens hydraulische dubbel-T-spanlijsten zonder rollen geïnstalleerd, omdat hier alleen de functies geleiden en spannen nodig zijn.

Het gereedschapsnelwisselsysteem is recent door het Zweedse bedrijf Agab opgeleverd bij Rittal in Herborn (D). Agab Pressautomation heeft veel ervaring op het gebied van gereedschapwisselen en persautomatisering en is gespecialiseerd in turn-key projecten voor verkorting van de insteltijd. De innovatieve oplossingen van het bedrijf worden in Nederland op de markt gebracht door F. Hoffmann in Zwijndrecht, dat een veelzijdig programma plaatbewerkingsmachines en speciaalgereedschappen voert.