PFC module maakt nieuwe lasmachines Cebora energiezuinig

0

Cebora-importeur Laskar presenteert zich deze week op TIV Gorinchem op de stand van Rovanda Handel & Techniek, een van haar dealers. De bezoekers zullen nog even genoegen moeten nemen met demonstraties van de Bravo–serie las- en snijmachines van Cebora, maar de nieuwe EVO-serie is al op de markt.

De Bravo-serie komt te vervallen en wordt vervangen door de EVO-serie. Alle nieuwe Cebora machines worden vanaf heden geproduceerd volgens de wettelijk geldende norm IEC/EN 61000-3-12 en zijn voorzien van Cebora’s PFC module (Power Factor Correction).

Wat houdt deze energiezuinige ‘groene’ norm in het kort in?
Las- en snijmachines en met name inverters gebruiken intern gelijkstroom via een gelijkrichter, die de wisselstroom van het net omzet. Als machines niet van een PFC module zijn voorzien, laten ze veel vervuiling (Harmonischen) achter in het retourpad van het spanningsnet (Sinus). Deze toevoegingen die retour gaan in het net, bestaan uit destructieve energie en kosten de gebruiker veel geld. De gebruiker kan er niets mee, maar moet er wel voor betalen via zijn elektriciteitsrekening.

Cebora heeft al zijn nieuwe modellen energiezuinig gemaakt, door de PFC module in te bouwen. Dit heeft een aantal voordelen:
– sterke vermindering van Harmonischen in het spanningsnet
– lagere energierekening door minder stroomverbruik
– hoger rendement, meer vermogen, hogere inschakelduur
– hoger percentage onder- en overspanning

De nieuwe machinelijn heeft dezelfde hoge laskwaliteit en betrouwbaarheid als de Bravo-serie en heeft daarbij een ‘groen’ jasje gekregen met het oog op het milieu. Zolang de voorraad strekt, zullen de huidige types nog worden uitgeleverd. Een aantal zijn al vervangen door de nieuwe, de rest zal in de loop van het eerste kwartaal 2011 vervangen worden.

Website Laskar

Website Rovanda