Plaatverwerkers nieuwsgierig naar China

0

Vlak na de zomer gaat een lang gekoesterde wens van de Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van de NEVAT in vervulling. Van 7 tot en met 14 september neemt een groot aantal GPI-leden deel aan een studiereis naar China. Ze zullen daar met name collega-toeleveranciers bezoeken; zowel toeleveranciers die worden geleid door een Europees management, als toeleveranciers met een Chinese leiding.

De GPI organiseert sinds enkele jaren een jaarlijkse studiereis. Het bezichtigen van plaatwerkbedrijven, netwerken, en informatie uitwisselen staan daarbij centraal. Als bestemming worden landen uitgezocht, waar zich interessante ontwikkelingen op het gebied van plaatbewerking voordoen. Zo is vorig jaar een reis ondernomen naar Turkije, een land met een zich sterk ontwikkelende industriële sector en economie.

Meestal gaan er zo’n tien à vijftien GPI-leden mee op reis. Maar het enthousiasme voor de China-reis is beduidend groter. Het aantal voorinschrijvingen bedroeg maar liefst 25. “Verreweg het hoogste aantal ooit”, zegt GPI-branchemanager Edwin Dekker. “Je merkt dat het Verre Oosten enorm leeft. De leden spreken daarover veel met elkaar. China is natuurlijk een enorme groeimarkt met heel veel activiteit op het gebied van plaatbewerking. Dat willen onze leden graag met eigen ogen zien.”

Machines in actie

De reis wordt mede voorbereid door Pieter Noorlander van kantoormeubelproducent Gispen, die beschikt over een eigen productielocatie in China. Dat geldt ook voor de NEVAT-leden VDL en Frencken en die bedrijven zullen straks in september dan ook worden bezocht. Maar ook staan er bezoeken aan puur Chinese toeleveranciers op het programma Dekker: “We zijn nieuwsgierig hoe de fabrieken er daar uit zien en wat de verschillen zijn tussen Europees en Chinees geleide bedrijven zijn. Het is een groot voordeel dat je met een groep reist. Dan kun je daarover met elkaar spreken Iedereen heeft immers dezelfde interesses.”

Er zal ook een scheepswerf worden bezocht, maar bezoeken aan producenten van machines voor plaatbewerking komen niet in het reisschema voor. “Wij zetten sterk in op de businesskant van het plaatbewerken”, legt Dekker uit. “Dat is het belangrijkste verschil tussen onze organisatie en de Federatie Metaalplaat (FDP), die meer op de technologie zit. Onze belangstelling gaat daarom vooral uit naar de bedrijven waar je de machines in actie ziet. Daar willen onze leden van leren en hun voordeel mee doen bij het zakendoen.”

Hechte club

De GPI is een hechte club, die al bijna 25 jaar bestaat en ruim vijftig leden telt. De doelstellingen zijn het versterken van de concurrentiepositie van de Nederlandse Plaatwerkindustrie in binnen- en buitenland, het verkrijgen van inzicht in de ontwikkelingen in de sector, ten opzichte van de branche in binnen- en buitenland en participeren in (inter)nationale netwerken. Deze doelstellingen worden gerealiseerd door het organiseren van bijeenkomsten en projecten binnen dit kader. Voorbeelden hiervan zijn het stimuleren van benchmarkonderzoek bij de leden, het stimuleren van samenwerking met buitenlandse organisaties, bezoeken van kennisinstituten en bedrijfsbezoeken bij de GPI-leden.