Plaatwerkketen ontmoet elkaar op Plaatwerkdag

De FDP (Federatie Metaalplaat) organiseerde op 16 november in samenwerking met Tata Steel de Plaatwerkdag voor de Benelux in het congrescentrum van Tata Steel in IJmuiden. Bedrijven uit de plaatbewerkende industrie werden bijgepraat over de situatie op de mondiale staalmarkt, de nieuwste trends en de toekomstverwachtingen.

Daarbij werd het vooral duidelijk dat we een antwoord moeten formuleren op het dreigende tekort aan vakmensen, de toenemende kostenstructuur en verdere verheviging van de concurrentie. Instroom van jonge, gekwalificeerde technici en de efficiency in het productieproces moeten verder worden verbeterd. Daarom is het nodig alle partijen in de keten, van materiaal- tot machineleveranciers, softwarespecialisten, opleidingsinstituten en toeleveranciers, met elkaar samen te laten werken. De FDP vervult daarin als ketenorganisatie een spilfunctie.

Tijdens deze Plaatwerkdag voor de Benelux lichtten voortrekkers uit de hoek van opleidingen en materialen hun initiatieven toe en gaven de machineleveranciers Trumpf, Safan, LVD en Bystronic hun visie op de toekomst van de plaatwerkindustrie. Automatisering en ergonomie zijn volgens hen de belangrijkste ingrediënten voor verbetering van efficiency en flexibiliteit. Dat daarbij een grote rol is weggelegd voor software blijkt onder meer aan de behoefte aan standaardisering van bestandsuitwisseling tussen ontwerper en producent. Die verloopt nog steeds niet eenduidig, waardoor in de werkvoorbereiding bij de producent veel tijd verloren gaat. Reden voor FDP om de samenwerking op te zoeken met COP (Centrum voor Ontwerp en Productie), die momenteel werkt aan de omschrijving van een DSX richtlijn, waarin afspraken over de bestandsopmaak en –indeling zijn vastgelegd.

In het streven naar efficiency verbetering leveren ook materiaalleveranciers met de ontwikkeling van nieuwe materialen een belangrijke bijdrage. Zo richt Tata Steel zich niet alleen meer op productie maar vooral op de klant. Ze werken voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe staalsoorten, zoals hoge sterkte stalen die ook nog goed vervormbaar en lasbaar zijn. Ympress Laser, een plaatmateriaal specifiek ontwikkeld om het lasersnij- en kantproces bij de klanten van de staalfabrikant te verbeteren.

Om de instroom van jonge, gekwalificeerde technici te verbeteren zoekt de FDP de oplossing in samenwerking met regionale opleidingscentra door de kenniscontent voor opleidingen in de plaatbewerking beschikbaar te stellen. Een eerste samenwerkingsverband met het topsegment High tech systems en materials centrum in Eindhoven heeft al geresulteerd in de opzet van een nieuwe opleiding.

Naast een serie lezingen was er een beurs met exposanten uit de keten, een lezing van voormalig astronaut, hoogleraar en zelfbenoemde duurzaamheidsprofeet Wubbo Ockels, de mogelijkheid tot een bedrijfsbezoek aan een van de installaties op de site van Tata Steel in IJmuiden, waar 120 mensen van gebruik maakten en een goed verzorgde netwerklunch en borrel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen