Precisie kotterkoppen met digitale uitlezing

0

Precisie kotterkoppen met een digitale uitlezing zijn niet nieuw op de markt. Met het concept DigiTec slaat het Zwitserse Urma echter een nieuwe weg in. DigiTec is niet enkel een digitale kotterkop, maar staat voor een systeem met een diameterbereik van 0,3 t/m 2400 mm. Het belangrijkste kenmerk is dat onderhoudsgevoelige componenten zoals de batterij, de bedieningstoetsen en het display in een externe bediening zijn ondergebracht.

Tijdens METAVAK Gorinchem (8, 9, 10 november) stelt Bas de Groot van TechnoTool dit nieuwe kottersysteem voor op de stand van Auto Well Benelux (118). “Diverse producenten bieden deze kottergereedschappen aan met grote verschillen qua complexiteit”, aldus De Groot. “In veel gevallen is enkel het scala vervangen door een digitale uitlezing, terwijl andere producenten complexe systemen aanbieden die gekoppeld zijn aan de machinebesturing. De vraag is alleen hoe ver je moet gaan in de toepassing van electronica voor dit soort gereedschappen. De complexiteit en de hoge kosten van deze systemen schrikken veel bedrijven af. Ze worden moeilijk door de markt geaccepteerd.”

Doordat Urma met het concept DigiTec de onderhoudsgevoelige componenten in een externe bediening zijn ondergebracht, komen deze niet meer in contact met emulsie en is het risico van uitval praktisch nihil. In de elektronische kotterkop bevinden zich alleen maar de inductieve meetliniaal en de leeskop. Mocht een uitval onverhoopt toch gebeuren, dan is de kotterkop altijd nog mechanisch te verstellen met de nonius. “Diverse gereedschap afmetingen en types zijn met exact dezelfde componenten uitgevoerd en dit is dan ook een voordeel qua prijs”, aldus De Groot. “In de praktijk is het soms lastig door omstandigheden die in de bewerkingsruimte van machines voorkomen om een gereedschap exact te verstellen en ook nog te kunnen aflezen. Voor een geringe meerprijs krijgt de machinebediener een digitaal gereedschap in de hand dat zeer nauwkeurig is, maar ook eenvoudig te bedienen en makkelijk af te lezen is. De magnetische stekker wordt op de aansluiting gezet, de kop ingeschakeld en door indrukken van de toets op nul gezet. Iedere verstelling wordt direct weergegeven, naar keuze in metrisch of in inchmaten. De grote cijfers op het display zijn makkelijk leesbaar, zelfs op plaatsen waar weinig licht is. Zo kunnen met één externe bediening alle Urma kottergereedschappen die in de machine of transferstraat aanwezig zijn worden bediend. Met het gereedschapsysteem DigiTec van Urma krijgt digitaal kotteren een volledig nieuw, maar ook economisch interessant perspectief.”