Precisiebeurs in teken van ‘Snel en nauwkeurig’

‘Snel en nauwkeurig’ is dit jaar het thema van de Precisiebeurs. De elfde editie van dit grootste evenement in de Benelux op het gebied van de precisietechnologie wordt op 30 november en 1 december gehouden in de Koningshof in Veldhoven. Op de beurs presenteren zich ruim 200 exposanten. Daarnaast omvat de Precisiebeurs een congres met ruim 40 innoverende en inspirerende lezingen.

De exposanten zijn allemaal specialistische bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland, België, Duitsland en andere landen. Zij tonen hun producten en diensten op het gebied van: Fijnmechanica (micron-gebied), fotonica, innovatieve ondersteuning, kalibratie, lineair geleidingen, materialen, meetapparatuur, micro-assemblage, micro-elektronica, micro-laserbewerking, micro-verbinden, motion control, MST/MEMS, opleidingen, oppervlaktebehandeling, optica, packaging, piëzo technologie, precisie gereedschappen (diamant), precisie-kunststofbewerking, precisie bewerkingsmachines, precisie-etsen, sensortechnologie, software technisch wetenschappelijk, vision toepassingen.

Op al deze terreinen demonsteren de exposanten tal van interessante noviteiten. Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

Airconet
Airconet laat de range MTA T3 waterkoelmachines voor laserapplicaties zien. Dit is een serie van luchtgekoelde waterkoelmachines met verschillende koelvermogens en een zeer nauwkeurige temperatuurregeling met een differentie van 0,5°K. Door de plug-and-play methode, kan de T3 Laser nagenoeg overal probleemloos ingezet worden.

Van den Berg Kunststofbewerking (BKB)
Van den Berg Kunststofbewerking (BKB) vraagt aandacht voor de onlangs door haar geïmplementeerde Grade 2 procedure voor kunststof onderdelen. Oppervlaktezuiverheid speelt een grote rol bij de productie van onderdelen voor hightech apparatuur. Hoe ‘schoner’ de onderdelen, hoe minder vervuiling en hoe minder kans op afkeur. Fabrikanten van bijvoorbeeld chipmachines vragen daarom steeds vaker om Grade 2 (ultraclean) producten. Deze kunnen namelijk steeds dichter bij de lichtbron geplaatst worden voor nog nauwkeuriger werken.

CZL Tilburg
CZL Tilburg toont tijdens de Precisiebeurs haar nieuwste telg binnen de nikkelprocessen: Blackprotect Zwart Nikkel. Deze hoogwaardige zwarte nikkellaag is 100% vrij van chroom (VI), lood en cadmium. Hiermee voldoet dit innovatieve zwart nikkelproces aan de EU-richtlijn RoHS. Het proces is volgens CZL Tilburg een volwaardige vervanger van organische laksystemen en chroomhoudende passiveringen op zinklagen. De laag is geschikt voor optische instrumenten, lichtabsorberende materialen en decoratieve doeleinden.

Custom Special Tools
Custom Special Tools heeft recentelijk een Trumpf laserlasser aan het bestaande machinepark is toegevoegd. Bezoekers van de Precisiebeurs zullen geïnformeerd worden over de mogelijkheden hiervan. Deze installatie heeft een ’teachable’ bereik van één kubieke meter en is daarmee meteen koploper in gestuurd bereik. Een ander belangrijk pluspunt is de extreme nauwkeurigheid.

Ertec
Ertec komt met een nieuwe graveertechnologie voor verspanende machines van het Zwitserse Gravostar. Door het afrollen van een hardmetalen kogel over het oppervlak van het product ontstaat er een braamvrije gravering van een zeer hoge kwaliteit. Deze technologie is te gebruiken voor alle materialen tot 60 HRC. Eventuele oneffenheden (tot wel 4 mm ) worden automatisch gecompenseerd doordat de naald met voorspanning op het materiaal wordt gedrukt.

Hexagon Metrology
Hexagon Metrology levert de Romer Absolute Meetarm met volledig geïntegreerd en gecertificeerd laser scansysteem met zeven rotatie assen. Gecombineerd met de standaard tasters maakt dit van een meetarm een universeel meetgereedschap voor vele toepassingen. 3D scannen, 3D modelleren, puntenwolk inspecties, reversengineering, rapid prototyping en kopieerfrezen zijn de meest voorkomende toepassingen voor een laserscanner en met de Romer Absolute meetarm worden al deze taken mobiel.

Maxon Motor
Maxon Motor lanceert met de EC 22 HD een standaard motor voor extreem zware omstandigheden. Deze is ontwikkeld om aan de uitzonderlijk hoge eisen in de deep drilling technologie te voldoen. De motor maakt het mogelijk op tot nu toe ontoegankelijke boordieptes olie en gas te winnen. De motoren zijn ontworpen om weerstand te bieden aan temperaturen van meer dan 200°C (390°F), een atmosferische druk tot 1.700 bar (25.000 psi) en weerstaan trillingen tot 25 grms, evenals een impuls en schok tot 100 G (100 maal de gravitatie). Met een hoog rendement, in de lucht tot 88% en in olie meer dan 70%, is de motor geschikt voor bijvoorbeeld batterij-aangedreven toepassingen.

Sentech Sensor Technology
Sentech Sensor Technology is Preferred Supplier van MicroE encoders geworden. Met de blik op de huidige ontwikkelingen en het succes van de nanotechnologie is het voor Sentech een logische stap om snel in te spelen op de groeiende vraag naar uiterst nauwkeurige sensoren. De producten van MicroE Systems zijn ontwikkeld volgens de meest innovatieve encoder technologie en zijn in staat om hoge prestaties te leveren voor uiterst nauwkeurige plaatsbepaling in diverse applicaties. Deze encoders zijn toepasbaar in een breed scala van sectoren zoals de motion control, electronica assemblage, medische apparatuur en halfgeleiderindustrie.

SICK
SICK toont onder andere de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van meten en positioneren. Bijvoorbeeld de displacement sensor OD Precision geschikt voor high-speed applicaties tot 10 kHz. De OD Precision range omvat acht sensorkop varianten voor vijf verschillende meetbereiken – van de korteafstanduitvoering (24 – 26 mm) tot de langeafstanduitvoering (300 – 700 mm). Binnen de groep voor de korte afstand zijn zowel uitvoeringen met een extreem kleine lichtspot als met een brede lichtlijn leverbaar. Toepassing van een brede lichtlijn zorgt voor stabiliteit over een groter gebied en elimineert factoren die de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden zoals krassen en kleine oneffenheden op het oppervlak.

Specifieke activiteiten

Ook dit jaar behelst de Precisiebeurs weer tal van specifieke activiteiten, zoals de Technology Hotspot en de Piëzo Boulevard.

Op de Technology Hotspot presenteren universiteiten en onderzoeksinstellingen hun onderzoek in precisietechnologie en aanverwante gebieden. De drie Nederlandse universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente en TU Eindhoven) presenteren zich gezamenlijk vanuit het samenwerkingsverband 3TU BV. Ook de Katholieke Universiteit Leuven, Fraunhofer IPT, Kenteq/InduTeq, Syntens, European Enterprise Network, Hogescholen Utrecht, Avans Breda, Fontys Eindhoven, LIS en anderen geven acte de présence.

Daarnaast is er de Piëzo Boulevard. Piëzo materiaal is sterk in opkomst voor toepassing in diverse producten als actuator, sensor of combinatie daarvan. Op dit paviljoen zal een aantal bedrijven onder de vlag van Stichting Applied Piëzo de ontwikkelingen op het gebied van piëzo technologie tonen. Te denken valt bijvoorbeeld aan nauwkeurige positioneerinrichtingen, bewegingssensoren, maar ook aan vandaal bestendige bedienpanelen.

Het Brokerage Event is een gelegenheid waar face to face meetings plaatsvinden tussen nationale en internationale MKB’ers. Bedrijven krijgen hier de mogelijkheid om in contact te komen – bij voorkeur door vooraf gemaakte individuele afspraken – met interessante en relevante bedrijven naar eigen keuze. Uit alle delen van Europa zullen bedrijven participeren, maar hoofdzakelijk uit Nederland, Duitsland en België.

Op woensdagmiddag 30 november wordt tijdens de Precisiebeurs de vierde themabijeenkomst van Loket MBO Mechatronica gehouden. Deze heeft als thema ‘Nieuwe technologie in het onderwijs’ en is speciaal voor management en docenten (v)mbo metaal en mechatronica.
Het Loket MBO Mechatronica is een uniek vakloket bestemd voor iedereen die informatie zoekt over MBO-opleidingen in de Mechatronica. Hier vindt men informatie over de kwalificaties, de beroepen, opleidingsinstituten, examinering en arbeidsmarkt, kenniskringen, en recente nieuws- en agendaberichten.

Twee prijzen
Tot slot worden er op de Precisiebeurs onder auspiciën van de DSPE twee aansprekende prijzen uitgereikt. De Wim van der Hoek constructeursprijs is bedoeld om het vak van ontwerpen van werktuigbouwkundige constructies extra onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Deze prijs wordt toegekend aan het beste afstudeerwerk op het gebied van werktuigbouwkundig construeren. De ir. A. Davidson prijs ter stimulering van jong talent is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

Precisiebeurs groeit mee met ambities hightech industrie

21-11 “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft…

Verspanen

Snel en foutloos meten

10-11 Op het gebied van meettechniek heeft Hoffmann Group alles onder één dak. De ervaren…

Verspanen

Populaire Precisiebeurs blijft groeien

09-11 De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren groeit al jaren.…

Toeleveren

Oplossingen voor Grade 1 en 2 metaalbewerking en cleaning

09-11 Dit doet Gibac, partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisie reiniging voor…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen