Prestigieuze staalprijs ‘Hurkende man van staal’

Het kunstwerk ‘Hurkende man van staal’ in Lelystad is onderscheiden met de Structural Steel Design Award 2011. Deze internationale prijs wordt al meer dan 42 jaar in Engeland uitgereikt.

De Structural Steel Design Award is een erkenning voor het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Om tot de winnaars te komen, werden elementen afgewogen als efficiency, kostenbesparing, innovatie en esthetisch voorkomen. In aanmerking kwamen staalconstructies die in de UK door Britse of Ierse staalconstructeurs gesitueerd dan wel gebouwd zijn. Naar aanleiding van een door “het centrum van landschapskunst” uitgeschreven internationale wedstrijd won het schetsontwerp van de kunstenaar Antony Gormley. Via een draadmodel met als belangrijke knooppunten hart en hersenen, en gebruik makend van complexe ontwerpsoftware is hieruit deze 26 meter hoge polderreus ontstaan, die later de naam “Exposure” zou krijgen.

Op 25 juli overhandigde de heer Hoekstra Bonnema van Tata Steel Nederland de oorkonde Structural Steel Design Award aan wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad. De award is een erkenning voor de hoge standaard van het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Het commentaar van de Britse jury was: “Een opvallende stalen sculptuur geïnspireerd op het eigen hurkende lichaam van de kunstenaar. De immens complexe samenstelling van honderden verzinkte stalen staven en knopen werden gefabriceerd in afzonderlijke delen, alles zoals voorgeschreven door de kunstenaar en de technische ingenieur. Waarna het geschikt gemaakt werd voor transport en wederopbouw op de plaats van bestemming. De uitdaging voor de staalconstructeur was enorm. Het hele team heeft met hart en ziel gewerkt aan dit inspirerende werk, dat uiteindelijk de status van een bewonderenswaardige krachttour bereikt heeft.”

Niet alleen het complexe ontwerpproces, waar ingenieursbedrijf Haskoning een essentiële rol in speelde, maar ook de detailengineering en productie waren baanbrekend. Gelaste knooppunten met aansluiting van 29 staven onder de juiste -3D- hoeken zijn voor zover bekend in de staalbouw hiervoor nog nooit eerder gerealiseerd. Exposure is vervolgens gebouwd door het Schotse bedrijf Had Fab, dat gespecialiseerd is in het maken van elektriciteitsmasten. De constructie illustreert de capaciteit van staal voor realisatie van complexe, demontabel en duurzame constructies.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Automatisering

ConstruSteel Online: staalbouw software via een browser

22-03 ConstruSteel is wereldwijd het eerste softwarebedrijf voor de staalbouw dat, naast een lokale installatie,…

Automatisering

Heuvelman Staalhandel legt toekomstbestendig IT-fundament

11-02 Heuvelman levert een breed assortiment constructiestaal direct uit voorraad. Het bedrijf bedient met name…

Verspanen

Leering Hengelo gaat boor-zaag installaties APS Europe verkopen

10-12 Leering Hengelo en APS Europe gaan per direct samenwerken op het gebied van de…

Automatisering

ConstruSteel past subtitel bedrijfsnaam aan

18-11 ConstruSteel heeft een kleine aanpassing gedaan in de subtitel van de bedrijfsnaam: ‘ERP software’…

Automatisering

Liemar officieel partner Exact

04-06 Liemar Software is officieel partner van Exact Software Nederland geworden. Deze samenwerking is bevestigd…

Bedrijf en Economie

Van den Brink Staalbouw opent nevenvestiging in Nijverdal

03-01 Van den Brink Staalbouw gaat in het Twentse Nijverdal een nieuwe nevenvestiging bouwen. Op Bedrijvenpark…

Automatisering

ConstruSteel lanceert Tekla Apps

29-09 Softwarebedrijf ConstruSteel heeft een wereldwijde innovatie voor de staalbouw-branche gepresenteerd. “Hiermee kunnen onze gereedschappen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen