Prijzen balk- en stafstaal omhoog

Verschillende staalhandelaren hebben in juli hun prijzen voor balk- en stafstaal verhoogd. Wat er na de vakantie zal gebeuren is moeilijk te voorspellen, maar de handel verwacht dat de staalprijzen in de tweede helft van dit jaar een stijgende lijn zullen laten zien.

Tata Steel Vlietjonge hanteert vanaf maandag 18 juli een nieuwe brutoprijslijst, waarmee de prijslijst van 14 maart komt te vervallen. De prijzen voor balkstaal gaan met 20 euro per ton omhoog, die voor staf- en stripstaal met circa 25 euro per ton.

Ook Thyssen Krupp Materials Nederland ziet zich door een veranderende marktsituatie genoodzaakt om met ingang van 18 juli de brutoverkoopprijzen van de balken, profielen, stafstaal en strippen aan te passen.
De balken en profielen stijgen met 10 tot 20 euro per ton. Het stafstaal en de strippen stijgen met 15 tot 35 euro per ton.

Reesink Staal heeft de prijzen met ingang van 12 juli reeds aangepast. De brutoprijs voor balkstaal is met 15 euro per ton omhoog gegaan, de brutoprijs voor stafstaal met 20 euro.

ArcelorMittal Staalhandel heeft per 8 juli de basisprijs voor balkstaal met circa 10 – 20 euro per ton verhoogd en de basisprijs voor stafstaal en strippen verlaagd met 15 euro per ton. Tegelijkertijd zijn de overprijzen van stafstaal en strippen verhoogd met 30 – 50 euro per ton.

Tata Steel Vlietjonge stelt dat de staalinkoopprijzen in de afgelopen periode zijn gestabiliseerd en sinds enige weken een licht stijgende lijn laten zien. Dit voor met name de schroot gerelateerde productgroepen als balk en stafstaal. De redenen hiervan zijn een vrij stabiele schrotprijs (op een hoog niveau) en alsmaar toenemende productiekosten. “Bij andere productgroepen, als koker en buis, constateren wij nog steeds een inkoopprijsdaling. Wij verwachten dat ook deze inkoopprijzen ongeveer op het laagste niveau gekomen zijn en dat zij vanaf heden zullen stabiliseren en zelfs gaan stijgen”, aldus Tata Steel Vlietjonge in een bericht aan haar relaties. “Wat er na de bouwvakperiode op prijsgebied zal gebeuren blijft erg moeilijk te voorspellen. De vraag naar nieuwstaal in Nederland blijft laag echter elders in deze wereld is sprake van een fors groei in staalverbruik. Met name op de langere termijn zal dit zorgen voor alsmaar stijgende staalprijzen. Als wij kijken naar de kortere termijn constateren wij dat de verkoopprijzen van staal, op de Nederlandse markt, in onbalans zijn met de huidige walsprijzen. Wij verwachten dan ook dat de staalprijzen in de tweede helft van 2011 een stijgende lijn zullen laten zien.”

ArcelorMittal Staalhandel stelt dat de inkoopprijzen van balkstaal, stafstaal en strippen zich na een onrustige periode van 2 maanden weer lijken te stabiliseren. “Een verhoging na de vakantie is niet uit te sluiten. In de tussentijd moeten we constateren dat de kosten om alle materialen correct en op tijd bij onze afnemers aan te leveren verder zijn gestegen als gevolg van voornamelijk hogere brandstofkosten en kleinere bestelhoeveelheden. Wij zien ons daarom genoodzaakt onze verkoopprijzen aan te passen.”

Ook Noviostaal houdt rekening met hoger staalprijzen na de vakantie. Lees hier de juli-editie van Het Staaljournaal van Noviostaal.

Klik hier voor het staalprijzen overzicht van MetaalNieuws

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Materialen

Druk op staalprijzen lijkt blijvend

22-06 Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X