Primeur Euroboor: extreem krachtige accukernboormachine

0

De ontwikkelingen in portable kernboormachines gaan razendsnel. Euroboor heeft nu een kernboormachine ontwikkeld met een extreem krachtige accu voor industrieel gebruik. Op de Techni-Show beleeft deze accukernboormachine EBM.360 zijn primeur. Hij combineert kracht en precisie met uithoudingsvermogen.

Euroboor is producent en leverancier van industrieel portable gereedschap. Het bedrijf uit Zoetermeer levert producten op het gebied van kernboortechniek, freestechniek en zaagtechniek. Het kernboorsysteem werkt tot vijf maal sneller in vergelijking met het boren van gaten in staal met spiraalboren. Het kernboorsysteem boort ieder gat tussen de ø 12 en 130 mm in één keer op maat. Doordat je aan omtrekverspaning doet en niet de hele massa verspaant, hoef je niet vier tot vijf keer het zelfde gat te boren en kun je dus volstaan om met kleinere en lichtere machines hetzelfde resultaat te behalen. De combinatie van deze factoren is de basis voor een supersnel en echt mobiel kernboorsysteem.

Een uitgelezen product dus om uit te rusten met een accu. De voordelen van machines op accu zijn evident. Voor veel bedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld de constructie- bruggen-, scheeps-, machinebouw of in onderhoud en reparatie is het gemakkelijk om niet afhankelijk te zijn van het lichtnet. De accu levert de oplossing. Directeur-eigenaar Albert Koster van Euroboor: “We zijn 8 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van deze accukernboormachine. De toen verkrijgbare accucellen waren bij lange na niet krachtig genoeg en voldeden qua uithoudingsvermogen niet aan de hoge eisen die de (Nederlandse) markt hieraan stelt. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van kernboortechniek met 110 medewerkers en actief in meer dan 70 landen staan we in nauw contact met onze klanten en kennen wij onze thuismarkt als geen ander. Wij weten dus exact wat er leeft. De roep uit de markt om een krachtige accu aangedreven kernboormachine was voor ons luid en duidelijk. Dit heeft geresulteerd in de introductie van een innovatieve machine met een zeer krachtige accu voor een betaalbare prijs van zo rond de 1.200 euro.”

Veiligheid en precisie

Euroboor heeft veiligheid hoog in het vaandel. De nieuwe machine heeft een 36 V – 7,2 A Li-Ion accu en een krachtige elektromagneet. Het bijzondere is dat niet alleen de 1400 W motor, maar ook de magneet door de accu wordt aangestuurd. Hiervoor is speciale software geschreven. Zo is een volledig geïntegreerd systeem ontstaan, waarbij de motor niet kan worden aangezet zonder dat de magneet is ingeschakeld. Dit waarborgt de veiligheid. Dit in tegenstelling tot kernboormachines met een permanent magneet. De elektronische bediening van de machine zorgt ervoor dat de kernboormachine eenvoudig in werking kan worden gesteld, waardoor met de grootste precisie de boor gecentreerd kan worden. Een voordeel ten opzichte van machines die door een mechanische schakeling geactiveerd worden en daardoor eenvoudig uit positie gebracht kunnen worden.

Honderd gaten

Naast precisie en veiligheid speelt uiteraard ook het uithoudingsvermogen van de machine een grote rol. Immers, iedere monteur weet hoe frustrerend het is om na een paar bewerkingen te merken dat de accu aan vermogen verliest. “Bij deze accukernboormachine hoeft hij daar niet bang voor te zijn”, aldus Koster. “We hebben een compleet nieuwe batterij ontwikkeld. Met één ‘batterijcharge’ is het mogelijk om meer dan honderd gaten met een diameter van 14 millimeter te boren in 12 mm dik staal. Dit is mogelijk door de specifiek voor deze machine geschreven software. Daardoor is sprake van minimaal vermogensverlies. Het is ongelooflijk als je bedenkt dat zo´n krachtige batterij toch binnen 60 minuten weer volledig is opgeladen; de batterij is sneller opgeladen dan dat hij leegloopt.”

Tweede lijn kernboormachines

Tijdens de ontwikkeling van de accukernboormachine, die is gepatenteerd, heeft Euroboor besloten om nog een tweede lijn kernboormachines te ontwikkelen. Om functionaliteit en model goed te combineren is industrieel ontwerpbureau Brandes en Meurs hierbij betrokken. Dit bureau heeft een uitgebreide verkenning gedaan naar de behoeftes bij klanten op het gebied van vormgeving, functionaliteit en ergonomie. Dit heeft geleid tot een serie van vier totaal nieuwe kernboormachines, waarbij deze drie aspecten slim zijn gecombineerd. Zo worden alle vier modellen uitgerust met een draaibare voet (magneet) en is de kabel in de machine geïntegreerd. Een speciaal transportmechanisme minimaliseert onnodige slijtage en beschadiging van de bedrading. Koster: “Ook hebben we de bedieningshendel en de handgreep onderhanden genomen. De nieuwe machines zijn nu uitgerust met een robuuste handgreep, waardoor hij een stuk beter in de hand ligt. Voor de koeltankjes op de machines hebben we ook een goede oplossing gevonden. Middels een kliksysteem is het tankje goed afsluitbaar geworden en geeft het minder viezigheid bij het opbergen in de transportkoffer. Ook is veel aandacht besteed aan het gewicht en met name de gewichtsverdeling van de machine, waardoor deze beter te tillen en makkelijker te bedienen is.”

De nieuwe lijn kernboormachines wordt in de tweede helft van het jaar gebouwd, maar prototypen zijn al op de Techni-Show te bekijken.

Euroboor

Hal 8, standnummer E062