Produlas ontwikkelt balkenlasmachine voor staalbouw

Volgens Anton Flipsen, directeur van Produlas in Oosterhout, worden vanaf eind 2012 stalen balken voor de staalbouw niet meer handmatig afgelast. Samen met zijn team ontwikkelt hij een balkenlasmachine welke stalen balken, volcontinu kan transporteren, manipuleren en aflassen. Het systeem is gebaseerd op modulebouw, waardoor het geschikt is voor zowel grote als kleine staalbouwbedrijven. Eind 2011 is het eerste prototype gereed.

“In de meeste staalbouwbedrijven is het bewerken, zoals zagen en boren van balken en kokers al geautomatiseerd. Het lassen van de lippen, strippen, schetsplaten en kop- en voetplaten gebeurt echter nog overal handmatig”, verklaart Flipsen, directeur en eigenaar van Produlas en medebedenker van het concept. “Om niet voor elke balk apart een programma te hoeven schrijven, wordt de balkenlasmachine volledig aangestuurd vanuit de 3D tekening. Dat geldt niet alleen voor het lassen, maar ook voor het manipuleren en aan- en afvoer van de balken. Maar ook het in de juiste positie draaien en kantelen van de te lassen balk. Hierdoor kan de machine met slechts één operator produceren.”

Foutloos produceren

“Een belangrijk element van deze balkenlasmachine is het feit dat lasfouten uitgesloten worden. Hoe vaak komt het niet voor dat een balk of profiel, eenmaal op de bouw, niet past, of de lippen zitten verkeerd. Bij het lassen met deze installatie is dat uitgesloten, mits de tekening klopt natuurlijk”, aldus Flipsen.

Erik de Boer, de software engineer van Produlas, beaamt dat door aansturing vanuit de 3D tekening alle lasfouten worden geëlimineerd. Het schrijven van de software is nog de grootste klus geweest volgens hem. “Hieraan hebben we al ruim twee jaar met een team van engineers gewerkt en ofschoon we gebruik gemaakt hebben van bestaande CADCAM software, komt er toch nog heel wat bij kijken: de balken of kokers worden vanuit een magazijn of voorbewerkingstation volautomatisch aangevoerd, de balk moet vaak meerdere keren gekanteld en gepositioneerd worden. Na het gerobotiseerd aflassen, wordt deze weer afgevoerd en opgeslagen. Daarbij is vaak elke balk weer anders. Knelpunten zoals ‘naad zoeken’ van de lasnaad en de logistiek in het hele proces zijn inmiddels opgelost”, aldus De Boer.

Over het positioneren van de voetplaten, schetsplaten en andere metaalstukken wil hij het volgende kwijt: “In beginsel zullen de schetsplaten door een hechter geplaatst worden, zoals dat nu ook gebeurt. De lasrobot zal dan bij het lassen controleren of deze op de goede plaats zitten. In de toekomst kunnen we op dezelfde track nóg een tweede robot plaatsen, die de handeling voor de schetsplaten verzorgt. De verschillende schetsplaten worden met een aanvoersysteem aangevoerd en de tweede robot houdt de schetsplaats op de goede plaats, terwijl de eerste robot deze aan de balk hecht. Daarna kan de tweede robot een nieuwe schetsplaat gaan halen, terwijl de eerste robot de gehechte schetsplaat aflast.”

Subsidie

Het hele project is voor 50% gesubsidieerd door het Operationeel Programma Zuid-Nederland, een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, voor activiteiten die medegefinancierd worden uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In het verlengde van de Europese Lissabonstrategie heeft OP-Zuid als voornaamste doelstellingen de bevordering van het concurrerend vermogen, een duurzame economische groei en een versterking van de werkgelegenheid in het kansrijke Zuid-Nederland.

“Zonder deze subsidie waren de voorontwikkelingskosten voor dit project voor ons te hoog geweest”, aldus Anton Flipsen.

Produlas

Het in 1999 opgericht bedrijf Produlas Verbindingstechniek is met name gespecialiseerd in alles wat met robotlassen te maken heeft. Aanvankelijk bood het bedrijf alleen seriematige robotlascapaciteit aan klanten aan, zoals MIG, TIG, MIG-solderen, TIG met koude draad en het lassen van RVS, Staal en Aluminium. Hieruit is enkele jaren geleden de robotica-afdeling ontstaan welke innovatieve robotprojecten bij klanten installeert en levert. Het roboticabedrijf installeert niet alleen grote las- en logistieke robotinstallaties met robots op traversen en portalen, maar leidt ook robotprogrammeurs op en verleent de hierbij behorende service. Ook worden er lasmallen en offline programma’s ontwikkeld. Al deze knowhow en ervaring heeft nu geleid tot de ontwikkeling van de nieuwe balkenlasmachine, welke volgens Flipsen een revolutie teweeg zal brengen in de staalbouwsector.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Automatisering

ConstruSteel Online: staalbouw software via een browser

22-03 ConstruSteel is wereldwijd het eerste softwarebedrijf voor de staalbouw dat, naast een lokale installatie,…

Verspanen

Leering Hengelo gaat boor-zaag installaties APS Europe verkopen

10-12 Leering Hengelo en APS Europe gaan per direct samenwerken op het gebied van de…

Automatisering

ConstruSteel past subtitel bedrijfsnaam aan

18-11 ConstruSteel heeft een kleine aanpassing gedaan in de subtitel van de bedrijfsnaam: ‘ERP software’…

Automatisering

Liemar officieel partner Exact

04-06 Liemar Software is officieel partner van Exact Software Nederland geworden. Deze samenwerking is bevestigd…

Verbinden

Gediplomeerde lasrobotprogrammeurs

18-04 Vier docenten van het ROC van Twente en SMEOT in Hengelo en Anton Tijdink…

Oppervlaktetechniek

Robwelding showt mooie projecten tijdens Open Dagen

23-08 Robwelding werkt momenteel aan meerdere mooie projecten. De lasautomatiseringsspecialist in Dodewaard laat dit zien…

Bedrijf en Economie

Van den Brink Staalbouw opent nevenvestiging in Nijverdal

03-01 Van den Brink Staalbouw gaat in het Twentse Nijverdal een nieuwe nevenvestiging bouwen. Op Bedrijvenpark…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen