Promas vertegenwoordigt Zwitserse machinefabrikant Reiden

Promas Machines in Maasbree heeft de exclusieve vertegenwoordiging voor de Nederlandse markt verkregen van Reiden Technik. Het programma van de Zwitserse machinefabrikant bestaat uit drie basismodellen: RX10, BFR2 en RX18.

De RX10 is een 5-assige machine met een werkbereik van 1000 x 1100 x 810 mm die zich onder meer kenmerkt door een goede toegankelijkheid en door de gepatenteerde DDT (Double Drive Technology) spil. Bij deze variant wordt tot 3000 rpm een high-torque-motor ingezet met een koppel van 291 Nm. Vanaf 3000 rpm wordt de high-torque-motor ontkoppeld en door de in de kop ingebouwde motorspil een maximaal toerental van 16000 rpm bereikt Het machinebed en de machinekolom zijn opgebouwd uit polymeerbeton, zodat de eenheid een enorme thermische en mechanische stabiliteit heeft, ook bij extreme belasting.

De aandrijving van de Z-as geschiedt door middel van twee gesynchroniseerde voedingsmotoren. Alle assen lopen over rollengeleidingen met elk vier geleidingsschoenen. De uit GGG50 gegoten tafeldrager kan bij een ijlgang van 60 m/min en een acceleratie van 7 m/sec² met 1000 kg worden beladen. De machine kan met palletwisselaar worden geleverd en tevens met grote gereedschapmagazijnen (tot 273 posities).

De BFR2 betreft een klassieker in het programma van Reiden, aldus Promas. Het concept van de BFR2-serie is modulair opgebouwd. Daardoor kan de machine een X-as bereik hebben van 2, 3 of 4 meter en kan de machine zowel met een vaste tafel worden geleverd als met een rondtafel of een combinatie van beide. Rondtafels tot Ø 1700 mm en zelfs Ø 2100 mm zijn mogelijk en ook in combinatie met palletwisselsystemen. Dit geeft, opgeteld met een Y-as bereik van 1200 mm en een Z-as van 1500 mm grote mogelijkheden voor uiteenlopende toepassingen.

De volledig gegoten (GG-25) constructie, waarbij de kolom deels is uitgegoten met polymeerbeton, geeft in combinatie met geharde en geslepen blokgeleidingen in de Y- en Z-as maximale stabiliteit en stijfheid en staat daardoor garant voor de hoogste precisie. De geleidingen van de ram worden automatisch oliegekoeld en de ram heeft bovendien een elektrisch/hydraulisch bewaakte compensatie van de fysieke doorbuiging ervan welke een afwijking van max. 0,01 mm op 1200 mm toelaat.

De combinatie van de B-as in de freeskop, welke traploos programmeerbaar is, met een NC-tafel maakt de machine 5-assig simultaan inzetbaar. Een bedienpaneel aan de vóór- en aan de achterzijde geeft optimaal bedieningsgemak en –overzicht.

Standaard heeft deze machine twee spanentransporteurs en 30 bar koeling door de spil en heeft ze een complete afscherming rondom en boven met behoud van maximale toegankelijkheid voor belading van volumineuze werkstukken of pallets.

Tijdens de komende EMO (19 t/m 24 september in Hannover) zal Reiden, naast een RX10 en een BFR23 met geïntegreerde rondtafel, de nieuwe RX18 machine presenteren. Deze machine heeft een maximaal werkbereik in X-Y-Z van 2200 x 1800 x 1610 mm en een geïntegreerde C-as met een diameter van 1800 mm welke tevens voor verticaal draaien kan worden toegepast.

De machine is opgebouwd uit een constructie van Hydropol, bestaande uit polymeerbeton in combinatie met staal, dat een hoge eigenstabiliteit geeft en voor extreem hoge belastingen is ontwikkeld.

De assen worden rechtstreeks aangedreven met watergekoelde motoren. De Y- en Z-as hebben een dubbelspilaandrijving (synchroon). Alle geleidingen zijn uitgevoerd met fors bemeten rollengeleidingen met elk vier schoenen. Aan beide zijden van de Z-as bevindt zich een hydraulische gewichtscompensatie. De schuin gemonteerde Trigonaalfreeskop kan hoeken bewerken van -15º tot +105º. Bij bewerkingen met deze kop in horizontale positie worden de X- en Y-as continu in dezelfde richting belast: wisselende belasting wordt dus tot een minimum gereduceerd. Tevens hoeven met behulp van deze kop werkstukken niet meer horizontaal opgespannen te worden.

De hoofdaandrijving van de freeskop heeft een vermogen van maximaal 73 kW bij een toerental van 15000 rpm. Tafelbelasting tot 8000 kg. Bij verticaal draaien heeft de tafel een maximaal koppel van 5400 Nm en een toerental tot 250 rpm. Het maximum aantal gereedschapposities bedraagt 400.

Alle machines van Reiden kunnen met Heidenhain of Siemens besturing worden uitgevoerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen