Recycling elektromotoren: zeldzame aardmetalen terugwinnen

Een consortium uit industrie en wetenschap gaat onder leiding van Siemens oplossingen voor het hergebruik van elektromotoren ontwikkelen. Zwaartepunt hierbij vormen permanente magneten met een hoog gehalte aan zeldzame aardmetalen, die nodig zijn voor elektrische en hybride voertuigen.

De partners in het project MORE (Motor Recycling) proberen een industrieel bruikbare oplossing te vinden over de gehele breedte van de waardeketen, vanaf het ontwerp en de fabricage van de motoren via de retrologistieke verwerking van gebruikte motoren, tot aan het hergebruik in voertuigen. Het project wordt gesteund door het Duitse ministerie voor wetenschappelijk onderzoek (Bundesforschungsministerium – BMBF).

Voor compacte en lichte synchrone motoren zijn permanente magneten met een gehalte van circa 30 procent aan zeldzame aardmetalen nodig. De vraag naar zeldzame aardmetalen zal de komende jaren sterk stijgen – onder andere door de toename in het aantal elektrische en hybride voertuigen. Omdat China momenteel een monopolie heeft op de levering van zeldzame aardmetalen, zijn in de toekomst toevoerproblemen te verwachten. Daarom steunt het BMBF in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Sleuteltechnologieën voor elektromobiliteit’ (STROM) onder andere de ontwikkeling van grondstofbesparende technologieën voor elektrische voertuigen.

De onderzoekers bestuderen verschillende uitgangspunten voor de recycling van elektromotoren: de demontage van de in totaal ongeveer een kilo wegende magneten uit gebruikte motoren, de reparatie en vervolgens het hergebruik van de elektromotor of onderdelen daarvan, alsmede het hergebruik van de magneetmaterialen en de zeldzame aardmetalen door terugwinning uit voorgesorteerd en versnipperd materiaal. Daarnaast dienen concepten voor een voor hergebruik geschikt motorontwerp te worden opgesteld en duurzaamheidsanalyses en modellen voor materiaalkringlopen te worden uitgewerkt.

De resultaten van de onderzoeksprojecten moeten uiterlijk in 2014 beschikbaar zijn. Deelnemers zijn experts van Siemens, Daimler, Umicore en Vacuumschmelze, de universiteit van Erlangen, de technische universiteit Clausthal, het ecologische instituut van Darmstadt en het Fraunhofer-instituut voor systeem- en innovatieonderzoek. De in het project ontwikkelde technologieën kunnen in de toekomst ook ten goede komen aan toepassingen op andere terreinen waarbij zeldzame aardmetalen een sleutelrol spelen, zoals windenergieparken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Koper en oude metalen inleveren bij Schenk Recycling in Almere

29-06 Inmiddels heeft het bedrijf zijn 30-jarige bestaan in Almere mogen vieren en blijven zij…

MetaalNieuws Extra IM

Oud ijzer: wat is het en hoe te recyclen?

27-09 Wat wordt er allemaal verstaan onder oud ijzer? Het is goed om te weten…

Materialen

Jaguar Landrover gaat gerecycled aluminium uit blikjes toepassen in auto’s

24-08 Ingenieurs van Jaguar Land Rover zijn erin geslaagd een aluminiumlegering te ontwikkelen die van…

Materialen

Audi draagt bij aan milieu met hergebruik snijafval

05-07 Audi heeft dankzij haar recyclingprogramma ‘Aluminium Closed Loop’ in 2019 een vermindering van de…

Materialen

MCB pakt recyclen aan

29-01 Kansarmen op de arbeidsmarkt inzetten voor het recyclen van afvalstromen bij MCB: dat is…

Bedrijf en Economie

Purified Metal Company bouwt staalrecyclingsfabriek in Delfzijl

03-08 Het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company heeft de financiering rond voor de bouw van…

Geen categorie

Snelle metaalkleefstof voor hoge temperaturen

04-02 Delo heeft een nieuwe metaalkleefstof voor verlijmingen in elektromotoren ontwikkeld. Daarmee vergroot de fabrikant…

Bedrijf en Economie

Gesloopte armaturen gaan te vaak naar metaalrecyclingbedrijven

08-01 Ruim 900 ton aan verlichting komt er jaarlijks vrij uit sloopprojecten, zo blijkt uit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen