Robotleveranciers prolongeren veiligheidskeurmerk

Rolan Robotics, ABB en RFA hebben hun RAB Robotics Safety Mark geprolongeerd. Dit is het enige veiligheidskeurmerk, speciaal voor de industriële robotbranche.

Branchemanager Barend Nesse van de RAB (Robotics Association Benelux) kwam bij de drie bedrijven langs om het keurmerk te overhandigen. Bij Rolan Robotics nam directeur Hans Stam het keurmerk onder toeziend oog van een OTC lasrobot in ontvangst. Aan de hand van een strenge audit heeft Rolan Robotics aangetoond dat de geleverde robotsystemen voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaard. Rolan Robotics hecht waarde aan de veiligheid van haar robotsystemen en weet zich getoetst door het RAB. “Hiermee kunnen wij ons blijven onderscheiden ten opzichte van andere robotleveranciers. Robotgebruikers denken dat de verantwoordelijkheid voor veiligheid tegenwoordig bij de leverancier ligt, maar dat is maar ten dele zo. Robotgebruikers blijven verantwoordelijk voor de veiligheid en juist daarom is het voor hen belangrijk samen te werken met erkende bedrijven zoals Rolan Robotics”, aldus een trotse Hans Stam.

Ook ABB haalde voor de tweede maal in successie het RAB Robotics Safety Mark, waarmee tevens wordt aangetoond dat ABB Robotics aantoonbaar voldoet aan de CE-regelgeving. Om het keurmerk te borgen, voert een onafhankelijke auditor eens in de 2 jaar bij ieder RAB-lid een audit uit. In vergelijking met de eerste audit zijn er aanzienlijk minder bedrijven door de audit gekomen. Dit laatste duidt volgens Martin van der Have, salesmanager van ABB Robotics, op het belang van een goede kennis van en implementatie en uitvoering van de veiligheidsregelgeving. “Met dit keurmerk kan ABB Robotics zich in de markt onderscheiden als leverancier van aantoonbaar veilige en betrouwbare robots.”

RFA voldoet sinds de oprichting van het keurmerk en de eerste audit in 2009 aan de strenge eisen voor de interne bedrijfsprocessen en documentatie. Iedere twee jaar beoordeelt een onafhankelijke auditor of de bedrijfsprocessen en documentatie aan de gestelde eisen voldoen. In 2011 is de tweede audit uitgevoerd; RFA, distributeur van Kawasaki robots en bouwer van robotsystemen voor uiteenlopende toepassingen, heeft op 24 oktober 2011 aan alle eisen van het keurmerk voldaan. Deze eisen zijn opgesteld op basis van de nieuwe machinerichtlijn, die begin 2012 van kracht is geworden.

Ook de volgende bedrijven hebben het keurmerk geprolongeerd: AWL-Techniek, DERO, Ferdar Automation Technology Nederland, IRS Robotics, MechDes Engineering en Valk Welding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Toeleveren

Keurmerk voor verwerkers dak- en gevelmateriaal

10-10 Dit keurmerk maakt voor verwerkers van dak- en gevelmateriaal de kwaliteit die zij realiseren…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Toeleveren

BMWT-Keur blijft snel groeien

17-02 BMWT-Keur is in 2019 opnieuw flink gegroeid. Het aantal periodieke veiligheidskeuringen is met 6,9%…

Toeleveren

Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

16-12 Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde…

Toeleveren

Technologiestraat op TIV stroomt vol met leveranciers van robotiseringsoplossingen

11-07 Een nieuw initiatief op de vakbeurs TIV (17-19 september in Hardenberg) is de Technologiestraat.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen