Robots bepalen beeld op Welding Week

De Welding Week in Antwerpen (18-21 oktober) heeft 8.494 bezoekers getrokken. Vooral de tentoongestelde robots vielen op, onder meer op de stands van Fanuc Robotics, Yaskawa, ABB, Rolan Robotics, Cloos en Valk Welding. Zij benadrukten de focus op automatisering tijdens de Welding Week.

Ook het plasmalassen en laserlassen, technieken die naadloos aansluiten bij het automatiseringsgedeelte, konden teruggevonden worden bij meerdere exposanten. Naast het inzetten bij lasprocessen, vinden plasma en laser uiteraard ook hun toepassingen in de snijtechnieken. HGG bood tijdens de Welding Week de mogelijkheid een workshop te volgen met de ProCutter, hun nieuwe 3D buizensnijder. Ook bij Astra-Tec, De Tollenaere, Wouters Cutting, Haco-Trading, vlogen de vonken in het rond tijdens de verschillende demonstraties.

Onderwaterlassen

Dé publiekstrekker bij uitstek was zonder twijfel de demonstratie onderwaterlassen. De duikers van K&C Diving gaven regelmatig een staaltje van hun kunnen in een container van 27 kubieke meter. Zowel het snijden van metalen stukken als het weer aan elkaar lassen werden meermaals per dag gedemonstreerd. Bij deze opdrachten is het duidelijk dat het niet enkel om techniek draait, maar evenzeer om teamwork.

Om het ‘knelpuntberoep’ van lasser blijvend onder de aandacht te houden, werd enkele jaren geleden in België de PipeTech Academy opgericht door enkele industriële bedrijven. Tijdens de Welding Week waren zij ook prominent aanwezig om de (toekomstige) lassers warm te maken voor het pijpfitten en pijplassen. De laatstejaarsstudenten die de beurs mee bevolkten op de eerste twee dagen waren in elk geval dolenthousiast over de verschillende voorstellingen. Maar ook ervaren lassers werden gedurende de ganse beursperiode in groten getale aangetrokken door deze demo’s. De specifieke kennisoverdracht in de vorm van het BIL/NIL lassymposium kon in totaal ruim 160 deelnemers bekoren. Nieuwe technologieën, toepassingen, productiemethodes en materialen werden uitvoerig besproken tijdens dit 2-jaarlijkse symposium.

Tendensen

Op de Welding Week werd ook duidelijk dat twee belangrijke ontwikkelingen van de laatste jaren hun opmars bestendigen. Als eerste is dat de aandacht voor het gebruik van aluminium als basismateriaal voor vele constructietoepassingen in bijvoorbeeld de automobiel- en vliegtuigindustrie. Het lijkt er zelfs op dat deze tendens steeds belangrijker wordt. Ten tweede is er de stijgende belangstelling voor andere verbindingstechnieken. Verlijming is niet meer weg te denken als alternatief voor sommige lastoepassingen. Maar ook Friction Welding en Friction Stir Welding zijn opkomende technologieën die aan belang winnen. Op de standen van Beluma, Laskar en Dejond werd ook de aandacht voor inpersen, klinken, rivetteren en andere mechanische verbindingstechnieken levend gehouden.

Veiligheid

De verschillende lasrookafzuiginstallaties op de stands duiden op het belang dat de sector zelf hecht aan veiligheid en gezondheid. Aanbieders Nederman en Plymovent hadden verschillende modellen uitgestald. Uiteraard was er ook aandacht voor PBM’s zoals lashelmen, handschoenen, veiligheidskledij. De stand van Cepro bood een primeur met het nieuw harmonicasysteem voor lamellen als lasafscherming.

De Welding Week wordt in 2015 opnieuw gehouden in de Antwerp Expo.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Elektrische vacuümgrijper voor zwaar palletiseerwerk

03-03 Hierdoor is de grijper zeer geschikt voor diverse toepassingen in allerlei sectoren, van cosmetica…

Verspanen

Schunk opent applicatiecentrum CoLab

03-03 De mogelijkheden voor automatisering zijn divers en nieuwe technologieën breiden het spectrum voortdurend uit.…

Automatisering

Exact treedt toe tot Smart Connected Supplier Network

03-03 Het SCSN faciliteert een gestandaardiseerde uitwisseling van digitale gegevens tussen partijen, in een veilige…

Bedrijf en Economie

Machinepark van Hendriks Constructies in online veiling

03-03 Op 12 maart kunnen de kavels tijdens de kijkdag bezichtigd worden. Meebieden kan tot…

Automatisering

Lantek boekt recordcijfers

03-03 De onderneming kende tijdens het zwaarste kwartaal met inperkingsmaatregelen in veel van zijn internationale…

Toeleveren

Voorspellend onderhoud wordt de norm

02-03 Bij voorspellend onderhoud vindt de specifieke planning van onderhoudsactiviteiten plaats op basis van de…

Personeel en Opleiding

Aanvraagperiode SLIM-regeling van start

02-03 Een leerrijke werkomgeving helpt medewerkers zich te ontwikkelen en productief te blijven. Bedrijven met…

Verspanen

Sandvik Coromant verbetert T200 en T300 tapgereedschappen

02-03 Het CoroTap programma, onderdeel van Sandvik Coromant’s aanbod van volhardmetalen ronde gereedschappen, biedt materiaalspecifieke…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X