Robots niet meer weg te denken in productie trekhaken

Met de aanschaf van een Doosan DNM 650 5-assig bewerkingscentrum, gekoppeld aan een volautomatische beladingsunit van BMO Automation én een volautomatische lascel voor het lassen van afneembare trekhaken ten behoeve van personenauto’s en lichte bedrijfswagens, heeft ACS Systems in Oosterhout zich verzekerd van een productieproces, waarmee ze voorsprong nemen in de competitieve markt van trekhaakfabrikanten.

Volgens A.C. van Strien, directeur van ACS Systems, en Marcel Tanis, manager productions, zijn de twee productie-units, welke onlangs in gebruik zijn genomen, een belangrijke opstap naar het volledig volautomatisch produceren van hun hoogwaardige afneembare trekhaken. Beide units, zowel de BMO belader alsook de volautomatische lascel zijn voorzien van Motoman/Yaskawa robots.

Marcel Tanis: “Totale standaardisatie en het elimineren van onnodige kosten zijn, naast innovatieve productiemethodes, de basis om concurrerend te zijn en te blijven. Onze afneembare trekhaken worden door Japanse en Europese automobielfabrikanten afgenomen en zijn inmiddels als origineel onderdeel opgenomen in hun assortiment. Constante kwaliteit en permanente kostenbeheersing is derhalve essentieel.”

Lasrobot
”De eerste investering die wij deden was de MA 1400 Motoman/Yaskawa lasrobot met een DX 100 robotbesturing en een intern slangenpakket. Voor de lastechniek maken wij gebruik van de SKS LSQ5 met Q8 besturing inclusief parameterbewaking voor de kwaliteitscontrole. De twee lasmanipulatoren, welke door ons zelf zijn ontwikkeld, zijn door Yaskawa als twee extern aanstuurbare robotassen in het systeem opgenomen, zodat ze met een gecontroleerde snelheid vanuit het robotprogramma aangestuurd kunnen worden. Door de mogelijkheid tot multitasken stuurt de robot de automatisering van de ene job aan terwijl deze op de andere job aan het lassen is. De lasrobot speelt hier dus ook de rol van automatiseerder van de externe handelingen en maakt een extra plc-kast overbodig”, aldus Tanis.

Doosan bewerkingscentrum
”De 5-assige Doosan DNM 650 en de Motoman/Yaskawa Proloader voldoen aan onze eisen om robuust, eenvoudig en betaalbaar te automatiseren. Door het 5-assig bewerken in één opspanning komen de producten compleet bewerkt, zonder bramen en nagemeten van de machine. Ze kunnen direct door naar de volgende processtap. Op onze horizontale bewerkingscentra met palletwisselaars haalden we met een 24-voudige opspanning een mooi spindelrendement. Met de enkelvoudige opspanning van de Doosan/BMO is het spindelrendement gekelderd, maar kunnen we, doordat we 24/7 onbemand produceren, twee bemande horizontale bewerkingscentra stilzetten. Het automatiseren dwingt je tot procesbeheersing met als resultaat een constante kwaliteit waar je in een productieomgeving altijd naar op zoek bent. De Renishaw-taster bewaakt en corrigeert de processen. Daarnaast levert het ons de data welke we nodig hebben voor de tracebility van onze producten en om aan de door onze klanten gestelde ISO/TS 16949 Norm te kunnen voldoen”.

Ruim 80% export
ACS Systems exporteert met haar twaalf medewerkers 82% van haar afneembare trekhaken naar vele landen in Europa en een aantal overzeese afnemers. Dit zijn zowel originele als ‘after-markt’ organisaties. Daarnaast gaat een deel naar het eigen Trekhaakcentrum, dat met 23 vestigingen onder dezelfde holding valt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Honderd Lean & Green-checks

02-11 AFMI Verspanende Industrie heeft met succes een Lean & Green-check van het Netwerk GEP…

Automatisering

Planningssoftware leidend in DDMRP productiebesturing

03-10 De hedendaagse dynamische economie vraagt extreme flexibiliteit van productiebedrijven. Dat zegt Limis, ontwikkelaar van…

Geen categorie

Limis geregistreerd als partner van Exact Online Productie

18-06 Productiebedrijven willen concurrerend werken én de volledige controle hebben over hun productie. Ze hebben…

Geen categorie

Machinefabriek v.d. Elsen neemt medewerkers mee in procesoptimalisatie

27-01 Iedere ondernemer die kritisch naar zijn eigen organisatie kijkt, herkent overal verbetermogelijkheden. Van gebrekkige…

Automatisering

RoboJob lanceert nieuwe campagne in aanloop naar Techni-Show

18-02 RoboJob, de Belgische marktleider in CNC-automatisering, lanceert in anloop naar de Techni-Show een nieuwe…

Bedrijf en Economie

TNO-boek met praktijkvoorbeelden innoveren productieproces

05-07 In het boek ‘Snel en wendbaar in de Maakindustrie’ laat TNO in meer dan…

Geen categorie

Brinks Carrosserieën verbetert productieproces

17-12 Brinks Carrosserieën in Hengelo heeft haar doorlooptijd met 10-20 procent verkort en de opbrengst…

Geen categorie

Workshop Produceren met winst in de plaatbewerking

21-09 Om met winst te kunnen produceren is het belangrijk de juiste investeringsbeslissingen te nemen.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen