Romias levert productie-automatisering op 1 vierkante meter

Romias heeft een compacte en flexibel inzetbare robotcel ontwikkeld, die slechts 1 vierkante meter oppervlak nodig heeft. De cel heeft daarom de toepasselijke naam Romias 1m2 gekregen.

Volgens de Hengelose automatiseerder is de cel overal inzetbaar, of het nu gaat om de metaal- of kunststofbewerkende industrie, de combinatie van bemand en onbemand produceren, stuks- of stafaanvoer.

Romias, specialist in het klantgericht automatiseren door middel van robotoplossingen, liep reeds langer met het idee een robotoplossing te ontwikkelen die eenvoudig toepasbaar is in bestaande machine-opstellingen. Bij het automatiseren van bestaande machines is vaak de beschikbare ruimte het probleem. Robotoplossingen vragen dan meestal het verplaatsen van de machine. De oplossing van Romias is dermate compact dat hij gewoon in het gangpad kan worden geplaatst.

Door de gehele cel op een geleiding te plaatsen is hij eenvoudig met de hand te verplaatsen. Dit maakt het omschakelen tussen bemand en onbemand werken snel en makkelijk realiseerbaar. Overdag kan desgewenst bemand worden gewerkt, aan het eind van de dag wordt het geïntegreerde magazijn (vier laden) van te bewerken producten voorzien en kan men onbemand de nacht door. Ook in combinatie met een productie middels stafaanvoer is de Romias oplossing te gebruiken. Afhankelijk van de productafmetingen kunnen er tot enkele honderden producten bewerkt worden.

De eerste cellen zijn reeds geplaatst. “De reacties zijn lovend”, zegt eigenaar Martijn Jansen van Romias. “De belangstelling is groot naar een dergelijke oplossing. Dit heeft ons reeds de nodige vervolg bestellingen opgeleverd.”

Standaard wordt de Romias 1m2 uitgevoerd met de Romias-MI (Machine Interface), een zelf ontwikkelde oplossing, die het bedienen eenvoudig maakt. “wij zien dat als een voorwaarde voor onze automatisering”, zegt Jansen. “Het moet niet nodig zijn enkele dagen op cursus te gaan om een robotcel te kunnen bedienen”, aldus Jansen. “Een bewerkingsmachine moet uren maken en mag niet stilstaan omdat de persoon die hem kan bedienen/programmeren even niet aanwezig is of ziek is. Dan ligt de productie stil en wordt er geen geld verdiend. Door het gebruik van de Romias-MI is met een eenvoudige dialoog de gehele cel binnen seconden geprogrammeerd voor onbemande productie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Slimme instap CNC-automatisering

13-07 BMO brengt Hybrid Automation – de combinatie van pallet- en productbelading – in het…

Verspanen

Meer ruimte voor Goorsenberg

12-01 De nieuwe ruimte wordt gelijk benut, want begin dit jaar komt de derde Matsuura…

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Verspanen

Index: vier nieuwe machines en automatiseringsoplossing

30-11 Index presenteerde recent zowel live onder spaan als online haar nieuwste machineontwikkelingen en automatiseringsoplossingen…

Automatisering

Lasotech versterkt OTC Daihen Europe

06-07 De Daihen-groep heeft zijn positie op de Europese markt uitgebreid met de overname van…

Automatisering

Mobiele robotcel voor kleine en middelgrote serieproductie

13-09 Olmia Robotics neemt de ProFeeder mee naar TIV. Dit is een toevoersysteem voor verwerkingsmachines en…

Automatisering

Olmia Robotics: collaboratieve robotsystemen op maat

04-09 Olmia Robotics neemt dit jaar deel aan TIV Hardenberg. Het in Tiel gevestigde bedrijf…

Automatisering

Robotcel op maat voor VDL Systems

04-04 Beladingssystemen voor verspanende machines worden steeds gebruikersvriendelijker en dat maakt ze ook aantrekkelijk voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X